Biserică ortodoxă română inaugurată în Italia: „Punct de referință pentru comunitatea locală românească”

În dimineața zilei de sâmbătă, 13 noiembrie, a avut loc prima ceremonie religioasă, simultan cu propria inaugurare, a noii Biserici Ortodoxe Române construită în Via Della Bassa, din Orbassano, spre bucuria credincioșilor Parohiei „Sfântul Mucenic Emilian din Durostor” din localitate, se arată pe site-ul Episcopiei Române din Italia.

Marea dorință, perseverența și credința părintelui Eugenio Binzari, preot paroh al comunității religioase românești care adună credincioșii din Orbassano (comună din zona metropolitană a orașului Torino, regiunea Piemont) și din municipiile învecinate, a depășit toate dificultățile, de la cele economice la prejudecăți, inclusiv pandemia și lucrarea a fost încheiată.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Părinte Atanasio di Bogdania, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a oficiat slujba de „Te Deum” și a binecuvântat lucrările care au fost săvârșite până în prezent, aducând mulțumire Domnului pentru această realizare deosebită.

Totul s-a întâmplat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. La ceremonie au participat primarul comunei Orbassano, Cinzia Maria Bosso, consulul României în Italia, Ioana Gheorghiaș, precum și liderii tuturor autorităților locale.

Inaugurarea Bisericii Ortodoxe Române din Orbassano. Foto: Mihai Bursuc

Inițiat încă din anul 2016, proiectul a început cu ajutorul fostei Administrații conduse de primarul de atunci, Eugenio Gambetta, prin concesionarea unei parcele de pământ cu suprafața de 2000 metri pătrați, pentru construirea viitoarei biserici. Ulterior, proiectul și-a găsit continuitate și finalitate cu sprijinul Administrației primarului actual, Cinzia Maria Bosso. Biserica a fost construită în stilul arhitectonic moldovenesc, atât de apreciat în întreaga lume.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 14 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Atanasio a săvârșit slujba de punere a primei pietre pentru temelia bisericii. De la acea dată până săptămâna trecută s-a lucrat la ridicarea lăcașului de cult. Biserica a primit, în plus, un al doilea ocrotitor cu ocazia inaugurării și anume pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. La sfârșitul slujbei de binecuvântare, preotul paroh Eugenio Binzari a fost hirotonisit iconom stavrofor.

„O clădire splendidă care va reprezenta un important punct de referință pentru comunitatea locală românească, nu doar din punct de vedere religios, ci și din punct de vedere cultural și turistic. Toate acestea reprezintă un pas semnificativ pentru inserarea completă a comunității românești în teritoriu pentru o conviețuire din ce în ce mai prosperă și pașnică”, a comentat la finalul ceremoniei primarul Cinzia Maria Bosso.