Bonus Nido 2020, până la 3.000 de euro în Italia pentru familiile care își trimit copiii la creșă sau grădiniță

Institutul Național de Previdență Socială (INPS) din Italia a publicat recent valoarea indemnizației acordată de statul italian familiilor cu părinți rezidenți în această țară care au copii la creșă sau grădiniță. Suma primită de fiecare familie în 2020 va fi variabilă, bazată pe ISEE (Indicatore della Situazione Economica Equivalente), până la maxim 3.000 de euro pe an, sumă împărțită în rate lunare.

„Bonus Nido 2020” este un ajutor oferit de statul italian pentru familiile care înscriu copiii la grădiniță, indiferent dacă este vorba de o grădiniță publică sau una privată. Legea Bugetului 2020, a majorat pentru anul în curs sumele acestei contribuții și a introdus, de asemenea, forme de sprijin la domiciliu pentru copiii sub trei ani care suferă de boli cronice grave.

Indemnizația este plătită direct de INPS la cererea părintelui care va beneficia de aceasta pentru copilul născut sau adoptat până la vârsta de 3 ani.

Valorea pe care părinții o vor primi ca ajutor pentru plata creșei sau a grădiniței copilului va fi în funcție de venitul anual al fiecărei familii în parte:

  • familiile cu un venit de până la 25.000 de euro/anual vor primi un maxim de 3.000 de euro/anual ca „bonus nido”;
  • familiile cu un venit cuprins între 25.001 și 40.000 de euro/anual vor primi maxim 2.500 de euro pe an;
  • familiile cu un venit de peste 40.000/anual vor primi 1.500 de euro pe an.

INPS a furnizat, de asemenea, instrucțiunile pentru depunerea cererilor:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cererea pentru Bonus Nido 2020 trebuie depusă la INPS prin intermediul platformei online accesând serviciile telematice cu datele de identificare ale dispozitivului Inps, cu identitatea Spid sau cu cardul serviciului național (Cns). Cererea poate fi transmisă și cu ajutorul PIN-ului folosit pentru a accesa serviciile Institutului.

INPS a pus de asemenea la dispoziție un număr de telefon gratuit 803 164 de la telefonul fix sau numărul 06 164164 de la telefonul mobil, acesta din urmă contra unei taxe pe baza planului tarifar al operatorului telefonic.

Cei care nu pot accesa platforma online pentru a depune cererea se pot adresa birourilor PATRONAT care sunt conectate cu INPS. Cei care au solicitat bonusul și în anul 2019 vor primi un sms care le va permite să confirme sau să modifice datele din cererea pre-completată de Institut, fără a fi necesar să depună una nouă pentru anul 2020.