Bucătăreasă româncă din Italia numită „Ambasadoare a Bucătăriei Italiene”. Secretele ei sunt pasiunea și arta gastronomică

Dorina Burlacu, o româncă stabilită de mulți ani în Italia, la Reggio Emilia, a uimit italienii cu măiestria și excelența ei în bucătărie. Dorina este chef bucătar, profesor cu un Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna – Italia. Este unicul bucătar chef femeie și de origine română care a obținut titlul la această Academie.

Restaurantul „Libra” al acestei academii, din centrul oraşului Bologna, este unic în Europa prin tipurile de mâncare servite, cu reţete certificate şi echilibrate nutriţional. În acest restaurant, Dorina Burlacu prepară pastă proaspătă, tipic italiană.

De asemenea, Dorina Burlacu acordă consultanţă celor care vor să își deschidă un restaurant sau un bar în Reggio Emilia, Parma, Modena, învățându-i merceologia şi nutriţia alimentelor.

Dorina Burlacu, renumit bucătar român din Italia

Originară din comuna Brusturoasa, județul Bacău, Dorina Burlacu a ajuns în Italia în 1993, iar între timp a devenit profesor în gastronomie și predă cursuri de bucătărie organizate de instituții precum Confesercenti, Ial Emilia Romagna, Confcommercio Parma-Reggio-Modena.

A învățat să prepare bucate italiene de la unii dintre cei mai renumiți maeștri bucătari din Peninsulă, cum ar fi: chef Gualtiero Marchesi, denumit în 1974 de către New York Times cel mai mare chef italian din lume, cu chef Massimo Bottura al cărui restaurant, Osteria Francescana din Modena a fost declarat între 2016-2018 cel mai bun restaurant din lume și cu Ferran Adria, proprietarul restaurantului El Bulli din Spania.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrarea româncei Dorina Burlacu despre „erbazzone” (specialitate gastronomică tipică zonei Reggio) prezentată la Master in Culinary Nutrition (Master în nutriție culinară), a făcut-o pe Dorina să iasă în evidență dintre toți ceilalți bucătari profesioniști din marele oraș italian care o găzduiește și nu numai. Este definită de presa italiană „o femeie ambițioasă, cu o personalitate puternică, profesor și ambasador al bucătăriei italiene, cu circa treizeci de cursuri de formare profesională și master”.

Lucrarea româncei Rodica Burlacu despre „erbazzone” (specialitate gastronomică tipică zonei Reggio) prezentată la Master in Culinary Nutrition (Master în nutriție culinară)

Printre diferitele premii adunate până în prezent de Dorina Burlacu, este și cel oferit româncei noastre în acest an de Ambasada Italiei la Paris în calitate de Ambasador al Bucătăriei Italiene, pentru programul „Cucinare senza confini conversando con il gusto”, ideat și creat de bucătăreasa româncă în colaborare cu nutriționista italiană Debora Cera.

Acest program a cuprins 11 lecții de gătit transmise online, prin care Dorina a reușit să promoveze arta, frumusețea și gastronomia italiană. În timpul ultimei lecții, Dorina a fost acompaniată pe fundal de o înregistrare a orchestrei simfonice Mihail Jora din Bacău, care a interpretat o operă de Verdi pentru această ocazie.

Un alt proiect deosebit de apreciat a fost „Il cammino tricolore della pasta”, un videoclip realizat în Chiostri di San Pietro, din Reggio Emilia, pentru Forumul virtual al asociațiilor italo-franceze, în timpul căruia bucătăreasa româncă, însoțită de muzica lui Verdi, a preparat paste tricolore precum drapelul Italiei (roșii, albe și verzi), într-un joc de combinații armonioase pe ritmul operei La Traviata.

Cu toate acestea, evenimentele culinare la care va participa chef Dorina Burlacu în acest an nu se termină aici. Românca va lua parte de asemenea, la cea de-a cincea ediție a evenimentului extraordinar Settimana della Cucina Italiana nel Mondo (Săptămâna bucătăriei italiene în lume), un eveniment care va avea loc online, în perioada 23-29 noiembrie.

Pe 23 noiembrie, Dorina va vorbi pentru a treia oară în acest an la postul de radio din Paris „Radio italiana vera” despre bucătăria italiană și va prezenta rețeta Erbazzone, un adevărat tribut adus orașului care o găzduiește.

Pe 27 noiembrie, la „Unico” (restaurant și cafenea din Reggio Emilia din Via Rodano 15), împreună cu bucătarul-șef Omar Orsi și managerul Andrea Valeriani, Dorina va susține un discurs dedicat academiilor de bucătărie italiane din lume, intitulat „Un viaggio in Italia attraverso il pane”. Aceasta va reprezenta și o oportunitate de a prezenta rețete speciale de pâine, rezultatul unei căutări atente a materiilor prime din zona Reggio.

Dorina Burlacu este extrem de apreciată de italieni, mari iubitori de gastronomie, iubitori de preparate simple, dar și sofisticate. Ea a reușit să demonstreze cu marea ei pasiune pentru bucătărie că românii pot reprezenta oriunde în lume vârfuri de excelență ale comunităților din care fac parte.

Distribuie acest articol