Bujorul, declarat prin lege floarea națională a României

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 26 octombrie 2022, legea prin care bujorul este declarat floarea naţională a României, informează Administraţia Prezidenţială.

Proiectul legii a fost aprobat de Camera Deputaților la finalul lunii septembrie, când a primit 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri.

Actul normativ menționează:

„Se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, (floarea roșie cu petale mai puține decât bujorul de grădină -n.r.) ca floare naţională a României. În scopul marcării florii naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse, în aranjamente peisagistice şi ornamentale, diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”.

Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia romanica peregrina este considerată una dintre cele mai vechi flori din România. În tară există mai multe rezervații naturale de bujori românești. Floarea roșie are petale mai puține decât bujorul de grădină. Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI