Cafea contaminată în Italia cu substanțe chimice. Mai multe loturi au fost retrase de pe piață

Mai multe loturi de cafea Trombetta (capsule), Consilia și Zio d’America au fost retrase de piață în Italia deoarece s-a constatat că aveau o cantitate peste limitele legale de ocratoxină, o micotoxină produsă în mod natural de unele mucegaiuri, extrem de rezistentă și periculoasă pentru sănătate, informează La Repubblica.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri, 23 decembrie, că unele loturi de capsule și paduri de cafea au fost retrase de la producători ca măsură de precauție din cauza presupusei contaminări chimice.

Pe lângă Caffè Trombetta, capsule espresso Trombetta arabica, pachet 10 x 5,5 grame (lot 02AD07B), au fost retrase: Consilia, capsule espresso espresso, pachet 18 x 7 grame (lot 01DD04B); Consilia, capsulă espresso Arabica, pachet 16 x 7 grame (lot 01ND02B și lot 01ND03B).

De asemenea, au fost retrase și loturile Zio d’America, capsule compatibile espresso arabica, pachet 50 x 5,5 grame (lot 02CD05B); Zio d’America, capsule compatibile espresso arabica, pachet de 10 x 5,5 grame (lot 01CD07B).

Oricine a achiziționat produse aparținând loturilor indicate de Ministerul Sănătății trebuie să le ducă înapoi la punctul de vânzare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ce este ochratoxina și ce efecte are

Ochratoxina este o micotoxină produsă în mod natural de unele mucegaiuri, extrem de rezistentă și periculoasă pentru sănătate.

Poate contamina o serie de alimente, inclusiv cereale, nuci, vin și chiar cafea, chiar și după prăjire.

De la ultima evaluare a EFSA din 2006, au apărut noi date care indică faptul că ocratoxina poate fi genotoxică, deoarece dăunează direct ADN-ului. Experții au confirmat că poate fi și cancerigenă pentru rinichi.

Are un efect nefrotoxic asupra rinichilor, o tulburare a glomerulilor în care cantități excesive de proteine ​​sunt excretate în urină, ducând la acumularea de lichid în organism (edem) și la niveluri scăzute de albumină proteică și niveluri ridicate de grăsime.

Uniunea Europeană a impus limite stricte privind prezența ocratoxinei în alimente.