Călătorești cu avionul? Iată câteva informații și recomandări care îți pot fi de folos

Se apropie perioada vacanțelor, a concediilor și foarte mulți dintre noi vom beneficia de serviciile companiilor de transport aerian. Unii au mai călătorit dar alții sunt la primele lor călătorii cu avionul și ne-am gândit că unele informații le-ar putea fi de mare folos.

Cine doreşte să călătorească cu avionul, trebuie să ştie că formalităţile sunt serioase și va fi obligat să se supună mai multor controale. Poliţiştii de frontieră verifică paşapoartele, vameşii bagajele, iar ofiţerii vamali fac controlul corporal şi trec bagajele prin scannere.

E recomandat să ajungi în aeroport cu 2 ore înainte de decolare

Prezenţa la aeroport se face cu două ore înainte de ora decolării. Ai nevoie de acest timp pentru a parcurge liniștit, toate formalităţile necesare în vederea călătoriei.

Imediat ce ajungi în aeroport, informează-te cu privire la zbor

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este posibil să apară informaţii de ultimă oră, întârzieri, anulări sau diverse schimbări în orarul zborului prenotat de tine. Te poţi adresa personalului de la Biroul de Informaţii al aeroportului pentru lămurirea neclarităţilor. Consultă tabela cu informaţii asupra zborurilor şi urmăreşte monitoarele de informare dispuse pe întreg fluxul de pasageri.

Acordă atenţie tuturor anunţurilor difuzate prin sistemul de sonorizare al aeroportului, precum şi tuturor informaţiilor afişate.

Formalităţile de check-in

Înregistrarea (formalităţile check-in), se efectuează la ghişeul rezervat pentru zborul cu care urmează să călătoreşti. Formalităţile constau în înregistrarea bagajelor tale şi în atribuirea unui loc la bordul avionului. Dacă ai bagaje la cală le laşi aici. Timpul limită de check-in poate varia în funcţie de compania aeriană, astfel că trebuie să te asiguri că vei îndeplini condiţiile de călătorie. Pasagerii care nu se prezintă la timp pentru formalităţile de check-in îşi pot pierde dreptul de a călători pentru zborul programat.

Controlul de securitate

În orice aeroport din UE, pasagerii pot fi supuși controlului de securitate efectuat cu ajutorul scanerelor corporale, fie ca metodă principală de control, fie ca metodă suplimentară pentru a determina cauza unei eventuale alarme.

Ce trebuie să știi despre controlul de securitate:

Imediat ce te-ai înregistrat urmează controlul de securitate. Hainele de exterior, inclusiv sacourile şi bagajele de mână le pui în nişte tăvi speciale. Tot aici pui laptopul, tableta, telefonul mobil, cureaua, portmoneul, bijuteriile ceasul, alte articole metalice, dar şi lichidele pe care ai în bagaj. Când treci prin scanner nu trebuie să ai asupra ta nici un obiect metalic.

În cazul în care se aude un sunet strident, eşti întors și eşti supus controlului manual. Uneori este necesar să te descalţi, întrucât e posibil ca încălțămintea ta să conţină metale.

În picioarele goale, te supui controlului corporal, o măsură de securitate care constă în verificarea prin pipăire, palmare şi observare a corpului.

Conform legislației UE, trebuie să știi că ai dreptul să refuzi controlul de securitate efectuat cu ajutorul scanerelor.  În acest caz, vei fi supus unui control de securitate printr-o metodă alternativă, care include cel puțin controlul manual.

Legislația UE îți mai dă dreptul:

  • să poți alege sexul persoanei care va analiza imaginea corpului tău cu ajutorul scannerelor;
  • această persoană se va afla în altă încăpere și nu va putea să te vadă;
  • imaginea va fi estompată, astfel încât să nu poți fi identificat, iar imaginile să nu poată fi copiate, stocate sau imprimate;
  • pot fi utilizate în aeroporturi doar scanerele care nu utilizează radiații ionizante.

Bagajul de mână și bagajul de cală

Pentru a evita să ți se oprească la controlul de securitate anumite obiecte interzise și pentru a economisi timp, iată care sunt restricțiile privind bagajele:

Lichidele din bagajul de mână (aerosoli, băuturi, pastă de dinți, creme și geluri de uz cosmetic etc.) trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală. Restricția referitoare la volum nu se aplică medicamentelor și alimentelor pentru copii.

Ai cumpărat produse lichide de la magazinele din aeroport?

Lichidele scutite de taxe vamale, cumpărate din aeroporturi sau de la companii aeriene, le poți transporta ca bagaj de mână, atâta timp cât rămân sigilate, alături de chitanță, în ambalajul de siguranță (prevăzut cu o margine roșie), furnizat în momentul achiziționării. Nu poți deschide ambalajul de siguranță înainte de a ajunge la destinația finală. Doar ofițerii vamali pot să deschidă ambalajele și sticlele în vederea efectuării controlului de securitate. Dacă se întâmplă acest lucru și ai un zbor de legătură în alt aeroport, trebuie să informezi ofițerii de securitate despre acest lucru, pentru ca substanțele lichide să fie resigilate într-un nou ambalaj de siguranță.

În bagajul de mână, nu ai voie să transporți în cabină niciun obiect ascuțit care ar putea fi folosit ca armă, de exemplu tirbușoane, cuțite, sau foarfece de anumite dimensiuni Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.

Este interzis transportul de substanțe explozive și inflamabile, de exemplu artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, sau alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii. Acestea nu sunt acceptate nici în bagajul de mână, nici în cel de cală.

Limitele referitoare la dimensiunea bagajului de mână și la numărul de bagaje pe care le poți transporta sunt stabilite de companiile aeriene. Informează-te înainte de călătorie!

Ești obligat să dai o declaraţie vamală, dacă deții la intrarea sau ieșirea din țară următoarele:

  • o sumă mai mare de 10.000 € sau echivalentul acesteia în altă monedă;
  • arme, muniţii, materiale explozibile, radioactive sau nucleare;
  • medicamente, substanţe chimice, materiale toxice;
  • bijuterii ce depăşesc nevoile personale;
  • băuturi alcoolice în cantitate mai mare de 1 litru;
  • ţigări în cantitate mai mare de două cartuşe;
  • orice obiect de artă din patrimoniul statului.

Controlul documentelor

Această etapă presupune verificarea actelor necesare trecerii frontierei de stat şi se aplică pentru toate zborurile internaţionale. La controlul Poliţiei de Frontieră trebuie să ai pregătite actele de identitate, tichetul de îmbarcare primit de la compania aeriană şi eventuale împuterniciri, caziere, sau vize unde este cazul.

Cazuri în care ți se poate refuza îmbarcarea

Sunt situații prevăzute de legislația și normele UE, când este posibil să îți fie refuzată îmbarcarea. Iată care sunte acestea:

  • dacă reprezinți o amenințare la adresa siguranței, securității sau sănătății ori dacă nu ai documentele de călătorie corecte;
  • dacă nu ai utilizat biletul de plecare de pe o rezervare care a inclus un zbor de întoarcere
  • dacă nu te-ai îmbarcat pentru zborul/zborurile precedent(e) inclus(e) într-o rezervare cu zboruri consecutive;
  • dacă nu ai documentația necesară pentru animalul de companie cu care călătorești.

Dacă te-ai prezentat la timp la check-in cu o rezervare valabilă și cu documentația de călătorie necesară și ți se refuză îmbarcarea din cauza suprarezervării sau din motive operaționale și nu dorești să renunți de bună voie la locul zborul tău, poți avea:

  • dreptul la despăgubiri;
  • dreptul de a alege între rambursare, redirecționare sau o altă rezervare la o dată ulterioară;
  • dreptul la asistență.

Informațiile din acest articol au fost preluate de pe site-ul oficial al Uniunii Europene, europa.eu

Te-ar mai putea interesa următoarele articole:

Distribuie acest articol