Trecerea la ora de vară în 2021 şi cum ne afectează această schimbare

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară. În ultima săptămână din luna martie vom da ceasurile înainte cu o oră, astfel că ne vom bucura de mai multă lumină solară.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 martie 2021, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică – 28 martie 2021 – va avea teoretic 23 de ore în loc de 24.

- Continuarea articolului după publicitate -

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

În România, datorită diferenței de fus orar, ora 03:00 va deveni ora 04:00, în Italia ora 02:00 va deveni ora 03:00.

Cum ne afectează trecerea la „ora de vară”?

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, profesor de la Universitatea Yale. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de depresii și atacuri de cord”, a spus Yang.

Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă, reaminteşte un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns însă la o poziţie comună nici după doi ani de la momentul respectiv.

84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos