Cardul de Sănătate Italian. Condițiile în care poate fi folosit în România

„Tessera Sanitaria” este cardul național de sănătate din Italia. Acesta servește ca un instrument de identificare a persoanelor în cadrul sistemului de sănătate italian și este folosit pentru a accesa serviciile de sănătate publică, precum și pentru a beneficia de prescripții medicale la prețuri subvenționate.

Cetățenii români rezidenți în Italia pot primi Tessera Sanitaria dacă sunt înregistrați în sistemul de sănătate italian (Servizio Sanitario Nazionale – SSN).

Condițiile includ, de obicei, rezidența legală în Italia și înregistrarea la un medic de familie (medico di base).

Pentru a obține Tessera Sanitaria, cetățenii români trebuie să se înregistreze la agenția locală de sănătate (Azienda Sanitaria Locale – ASL) din zona lor de rezidență.

Ei vor avea nevoie de documente precum pașaportul sau cartea de identitate, codul fiscal italian (codice fiscale), și dovada rezidenței.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tessera Sanitaria se folosește pentru:

  • Accesul la servicii medicale în cadrul SSN, inclusiv vizite la medici de familie, specialiști și în spitale.
  • Obținerea de medicamente prescrise la prețuri subvenționate.
  • Simplificarea proceselor administrative în cadrul sistemului de sănătate.

Este important de menționat că Tessera Sanitaria poate include și un cod european de asigurare de sănătate pe spatele cardului, care permite accesul la servicii medicale și în alte țări din Uniunea Europeană, în anumite condiții.

TS-CNS (1)

Tessera Sanitaria, care include pe spate Codul European de Asigurări de Sănătate (Tessera Europa Di Assicurazione Malattia – T.E.A.M.), poate fi utilizată în România în următoarele condiții:

Asistență medicală în structurile sanitare publice (nu private) în timpul șederii temporare: Cetățenii italieni sau românii rezidenți în Italia pot folosi Tessera Sanitaria pentru a primi asistență medicală necesară din punct de vedere medical în timpul unei șederi temporare în România. Acest lucru include situații precum vacanțele, călătoriile de afaceri sau studiile.

Acces la servicii de sănătate la costuri reduse sau gratuit: În funcție de tipul de serviciu medical necesar, costurile pot fi reduse sau chiar gratuite. De exemplu, în cazul unei urgențe medicale, tratamentul ar trebui să fie gratuit sau la un cost redus.

Prezentarea cardului la furnizorii de servicii medicale: Pentru a beneficia de aceste avantaje, persoana trebuie să prezinte Tessera Sanitaria la furnizorii de servicii medicale din România. Este recomandabil să se verifice și cu asiguratorul de sănătate italian înainte de călătorie pentru a înțelege exact ce acoperire oferă cardul în România.

Condiții specifice de tratament: Serviciile acoperite sunt în general aceleași ca și pentru cetățenii români asigurați în sistemul de sănătate public. Totuși, anumite servicii sau tratamente speciale pot necesita plată sau nu pot fi acoperite.

Asistență medicală planificată: Pentru tratamente planificate în România (de exemplu, operații programate), este adesea necesară o autorizație prealabilă de la autoritatea de sănătate italiană.

Este important de reținut că Tessera Sanitaria nu înlocuiește asigurarea de călătorie completă, deoarece nu acoperă costurile pentru servicii medicale specifice care nu sunt acoperite de sistemul de sănătate public din România.

Notă: În cazul în care un cetățean cu Tesssera sanitaria nu are dreptul la asistență medicală în afara Italiei datele raportate pe T.E.A.M. vor fi acoperite de o serie de asteriscuri.

Distribuie acest articol