Carnea de miel combinată cu anumite alimente provoacă pancreatită acută

Ținând cont atât de tradiția religioasă, dar și de faptul că, la origine, poporul nostru este unul mare amator de carne de miel, putem afirma că aceasta din urmă se află în topul preferințelor românilor, mai ales atunci când vine vorba de bucatele pregătite cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Consumul cărnii de miel are însă și contraindicații:

Cei mai mici dintre mieluţi au carnea bogată în purine, cristale de acid uric ce se depun pe articulaţii sau rinichi, îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum guta, afecţiunile renale etc. Tocmai din acest motiv vom prefera mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), întrucât carnea va fi mai puţin indigestă, subliniază Diana Sîrbu, nutriţionist şi dietetician Natur House, pentru csid.ro.

Cele mai periculoase combinaţii ale acestei cărni vor fi cele cu paste, cartofi, orez, pâine şi alcool.

Consumată alături de legume, carnea de miel este chiar benefică organismului, datorită conţinutului de fier şi zinc. Nu trebuie însă asociată cu pâine, paste sau alcool. Preparatele din miel stropite cu băutură „garantează” declanşarea unei pancreatite acute, iar deser­turile tradiţionale trebuie consumate la distanţe mari de timp faţă de carnea de miel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Copiii şi cei în vârstă vor trebui să consume cu grijă acest tip de carne întrucât poate provoca alergii, iar grăsimile saturate (colesterolul) din componenţa sa favorizează depunerea lor pe artere, îngroşându-le, favorizând astfel apariţia bolilor cardiovasculare. Alte persoane cu grad de risc sunt cele cu probleme hepatice, renale, cu pancreasul, HTA, hipercolesterolemie, trigliceride crescute şi cei obezi.

Modalităţi corecte pe preparare

Modalitatea cea mai corectă de preparare a acestui tip de carne este fierberea şi gătirea la temperatură scăzută. Atunci când se prepară o ciorbă din carne de miel este indicat ca aceasta să se adauge după ce apa a dat în clocot pentru a nu se pierde proprietăţile nutritive în apă. Iar atunci când se preferă a se consuma sub formă de fripturi – se ţine cu 24 h înainte de preparare într-un baiţ de oţet, apă şi condimente pentru ca aceasta să fie mai fragedă şi uşor digerabilă.