Cătălin Tecuceanu: „Sunt mândru că reprezint românii care stau în Italia”

Cătălin Tecuceanu, un atlet româno-italian în vârstă de 24 de ani, stabilit în Italia, a devenit un simbol al comunității românești din Peninsulă după ce a doborât recordul național italian la proba de 800 de metri în sală.

Cătălin, originar din Tecuci, a reușit această performanță la începutul acestui an, la „Madrid Meeting”, cu un timp de 1 minut și 45 de secunde. Recordul nu mai fusese doborât de 31 de ani.

1200-20240609105742

„Sunt mândru că reprezint românii care stau în Italia”, a declarat atletul în exclusivitate pentru TVR.

„În România nu cred că mă cunosc foarte mulți, dar în Italia, românii care sunt aici mă opresc și îmi cer o poză, îmi spun că mă urmăresc mereu și sunt foarte mândru de asta.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pasiunea pentru atletism a fost inspirată de sora și frații săi, dar Cătălin a fost singurul care a continuat să facă performanță.

Acum se antrenează lângă Padova și reprezintă clubul sportiv al Poliției de Stat, „Fiamme Oro”. Performanțele sale recente l-au propulsat în atenția internațională, iar la Campionatele Mondiale de la Glasgow s-a clasat pe locul 4.

Cătălin Tecuceanu a venit în Italia când avea 9 ani

S-a născut pe 9 septembrie 1999, la Tecuci, și a emigrat în Italia în 2008, unde s-a alăturat părinților care erau deja acolo. A primit cetățenia italiană în noiembrie 2021.

„Rădăcinile mele sunt acolo. Oricum, acasă la mine, (în Italia – n.r.), părinții mei încă mănâncă mâncarea românească. În toate competițiile au emoții, mă urmăresc în toate competițiile pe care le fac.”

Cătălin Tecuceanu a visat mereu la o medalie olimpică și este determinat să își atingă acest țel. De curând, a atins baremul de calificare pentru Jocurile Olimpice și așteaptă cu nerăbdare competiția.

„Abia aștept să dea startul și să fiu acolo, pe linie, pregătit”, a declarat el.

De asemenea, a mărturisit că o admiră pe Gabriela Szabo și este convins că tenacitatea și determinarea îl vor ajuta să obțină o medalie europeană, mondială sau olimpică.

Performanțele sale sunt o sursă de mândrie atât pentru comunitatea românească din Italia, cât și pentru românii din țară. Cătălin Tecuceanu continuă să fie un exemplu de determinare și succes, inspirând tinerii atleți din ambele țări.