Cătălina Curceanu, cercetătoarea româncă din Italia în filmul documentar „Conversații Atomice”

„Conversații Atomice” (Conversazioni Atomiche) este un documentar științific realizat de Felice Farina, un regizor italian, iar printre protagoniștii filmului se numără și cercetătoarea româncă din Frascati, Cătălina Curceanu.

Filmul «„Conversații atomice” reprezintă o declarație de dragoste față de știința italiană. Este elaborat într-o formă neobișnuită, care îmbină comedia cu documentarul”, astfel descrie regizorul Felice Farina filmul său, în care explorează noile frontiere ale fizicii prin vocea unor cercetători de renume, printre care și Cătălina Curceanu, prim-cercetător de origine română în domeniul fizicii particulelor elementare și al fizicii nucleare, la „Laboratori Nazionali di Frascati – Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”.

„Conversații Atomice” a fost lansat în noiembrie 2018 și a fost selectat la Raw Science Film Festival din Los Angeles, în ianuarie 2019, înscriindu-se printre producțiile finaliste la categoria celui mai bun documentar. Deja aplaudat la festivaluri importante din acest sector, cum ar fi Festivalul de Știință de la Genova și Festivalul de știință și de ficțiune de la Trieste, documentarul „Conversații Atomice” este o comedie științifică care însoțește publicul în cele mai moderne și mai avangardiste laboratoare de cercetare din Italia.

Având ca producător „Instituto Luce Cinecittà” și co-distribuit de „Luce” și „Nina Film” cu sprijinul Institutului Național de Fizică Nucleară, filmul „Conversazioni Atomiche”, pentru valoarea sa educațională și culturală, este recomandat și în școlile din Italia.

Felice Farina a devenit faimos în urma câștigării premiul Ciak d’Oro în 1995, la a 52-a Mostra internazionale d’arte cinematografica di Venezia, cu filmul artistic Bidogni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cariera în cercetare a Cătălinei Curceanu este una pe cât de interesantă, pe atât de impresionantă

Originară din Sfântul Gheorghe, județul Covasna, cu toate că își petrece mare parte din timp călătorind în toate colțurile lumii, din Italia, în Australia, în România, în Japonia și așa mai departe, Cătălina Curceanu desfășoară și experimente de fizică nucleară la acceleratorul DAFNE din Frascati, dar nu numai, în același timp scrie pentru numeroase publicații din țară și străinătate.

Numele dr. Cătălina Curceanu s-a aflat în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinși de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialiști în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie și științe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.

Foto: instantaneu din documentarul „Conversații atomice”