Catania – tânără română de 16 ani adusă din România cu promisiunea unui loc de muncă și obligată să se prostitueze

O femeie de cetățenie română, în vârstă de 33 de ani, pe nume Mariana Ozsvat a fost arestată de către Poliția Statală din Catania în aceste zile cu acuzația de exploatare de minori pentru prostituție în urma unei anchete a cărui start a fost dat de denunțul făcut de tatăl unei fete de naționalitate română la o secție de poliție din Nordul Italiei.

Bărbatul român s-a prezentat în data de 13 martie 2017 la poliție pentru a denunța faptul că fiica sa, în vârstă de numai 16 ani, este ținută împotriva voinței sale într-o locuință din cartierul San Cristoforo, din Catania, și este obligată să se prostitueze de către un cuplu de cetățeni români, care au adus-o în Italia din România cu promisiunea unui loc de muncă în regulă, pe post de îngrijitoare.

Reușind să afle de la fiica sa adresa exactă unde aceasta se afla, tatăl s-a prezentat la poliție și a denunțat cele povestite de tânăra minoră, agenții confirmându-i că tânăra a intrat în Italia în luna ianuarie, într-adevăr, prin vama din Trieste, în compania a doi indivizi: un bărbat și o femeie. Femeia, Mariana Ozsvat, era deja cunoscută de autoritățile din Italia pentru infracțiuni legate de prostituție.

Începute căutările, tânăra română nu a fost găsită în locuința indicată de tatăl acesteia dar a fost găsită mai târziu în altă locuință din același cartier și a fost condusă la comisariat unde a declarat că a ajuns în Catania cu circa o lună înainte, la bordul unei mașini înmatriculate în Italia, împreună cu Mariana Ozsvalt și un alt cetățean român. Tânăra a povestit că i s-a propus un loc de muncă cu contract în regulă pentru a veni în Italia, în schimb, odată ajunsă aici, a fost condusă într-un apartament și obligată să se prostitueze.

Conform declarației acestei tinere românce, i s-a cerut să se prostitueze pentru a plăti Marianei Ozsvalt și partenerului acesteia transportul din România până la Catania dar și cazarea și mâncarea oferite de aceștia. Ozsvalt i-ar fi oferit un telefon și haine sumare care tânăra minoră avea să le folosească pentru a găsi clienți și a fost dusă în împrejurimile portului din Catania, fiind monitorizată chiar de Mariana Ozsvalt care îi impunea și tarifele pe care fata trebuia să le ceară. În cazul în care fata aducea sume mai mici decât cele impuse de Ozsvalt, aceasta era terorizată psihic de către proxenetă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În timp ce fata dădea aceste declarații la secție, poliția din Catania a reușit să o surprindă pe Mariana Ozsvalt în timp ce se întorcea în locuința unde tânăra minoră era ținută, arestând-o și conducând-o la finalul operațiunii la închisoarea din Piazza Lanza. Tânăra româncă de 16 ani a fost dusă, în schimb, într-o structură de protecție a minorilor, care aparține autorităților din Catania, unde va sta până la soluționarea cazului, precizează MeridioNews.it.

Vă reamintim, ca de obicei, datele de contact la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri:

  • Telefon 114: serviciul ”Emergenza Infantile” folosit în același scop, pentru a denunța astfel de cazuri;
  • Telefono Azzurro la numărul 196 96: la acest număr puteți primi sfaturi din partea profesioniștilor despre cum să procedați în astfel de cazuri;
  • site-ul www.azzurro.it: unde veți putea intra în contact cu profesioniștii de la Telefono Azzurro.
  • adresându-vă forțelor de ordine, carabinieri sau poliție – telefon 112: în caz de suspiciune a unui astfel de caz, pentru a fi luate măsuri, este nevoie de o reclamație, altfel instituțiile statului nu pot interveni.
  • Serviciile sociale comunale sau consilieri ASL: dacă primesc reclamații de acest gen, serviciile sociale au dreptul de a porni o anchetă socială și a prelua cazul, denunțând la carabinieri