Câți bani ar trebui să câștige badantele care lucrează de sărbători? Calculul făcut de Assindatcolf

Datorită faptului că, prin regulile impuse de recentul decret al premierului italian, Giuseppe Conte, multe persoane nu vor avea posibilitatea să petreacă sărbătorile de iarnă cu părinții lor aflați la vârsta a treia, multora dintre cele peste 407.000 de îngrijitoare care lucrează în Italia cu forme legale de muncă li se va cere să lucreze și în zilele de 25, 26 decembrie, precum și 1 și 6 ianuarie, considerate sărbători legale în această țară. Prin urmare, badantele care vor lucra în aceste zile de sărbătoare ar trebui să fie plătite suplimentar, conform Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL) din Italia.

Ce sume ar trebui să primească îngrijitoarele de bătrâni din Italia pentru munca prestată în aceste zile?

Potrivit ASSINDATCOLF (Asociația Sindicalistă Națională a Angajatorilor din Sectorul Domestic), „Contractul Colectiv Național de Muncă prevede, de fapt (art. 16), o întrerupere completă a activității de lucru pentru menajere, badante și bone în zilele de 25 și 26 decembrie, 1 și 6 ianuarie. Cu toate acestea, dacă lucrătorul casnic este de acord, i se poate cere să lucreze și în aceste zilei, fiind retribuit suplimentar.”

Sindicatul italian a efectuat un calcul în baza salariilor stabilite prin CCNL și a constatat că o îngrijitoare ar trebui să fie plătită în aceste condiții cu până la 480 de euro în plus, deci pe lângă salariul normal și alte drepturi legale din această perioadă (de exemplu, al 13-lea salar cunoscut în Italia cu numele de „Tredicesima”).

„Am calculat că o badantă care lucrează la fix și asistă o persoană care nu se poate îngriji singură, deci încadrată la nivelul CS și cu o plată lunară de aproximativ 990 de euro, i-ar putea costa pe bătrâni până la 80 de euro pe zi, pentru un total de 320 de euro timp de 4 zile (40 de euro dacă serviciul este solicitat doar pentru jumătate de zi). Chiar și duminica, o zi de odihnă, trebuie plătită cu aceleași criterii dacă este necesară o muncă suplimentară și sunt două duminici incluse în perioada de vacanță, 27 decembrie și 3 ianuarie: de la 320 ar putea ajunge, așadar, la o sumă suplimentară de 480 de euro. O cheltuială deloc neglijabilă, dacă avem în vedere că în decembrie angajatorii din sectorul domestic sunt obligați să plătească angajaților și al 13-lea salar, plus o eventuală parte din TFR (lichidare – n.r.) și că până la 11 ianuarie trebuie plătite și contribuțiile trimestriale la INPS și Cassacolf pentru ultimul trimestru al anului 2020″, au precizat reprezentanții Assindatcolf.

Distribuie acest articol