Catolici români la Cremona: Preotul Ionuț-Gabriel Giurgică este noul capelan

În dimineața zilei de duminică 1 octombrie, în biserica parohială Borgo Loreto, din Cremona, preotul român pr. Ionuț-Gabriel Giurgica și-a început oficial slujirea ca nou asistent spiritual al comunității romano-catolice din Cremona. Ocazie a fost Liturghia comunitară prezidată cu această ocazie de Episcopul de Cremona, Mons. Antonio Napolioni.

Începutul noii misiuni cu Liturghia prezidată de Episcopul Napolioni în biserica din Borgo Loreto:

Liturghia, animată de comunitatea românească împreună cu cea autohtonă parohială, a fost con-celebrată de Pr. Pietro Samarini, paroh de Borgo Loreto, Pr. Isidor Iacovici, director național pentru comunitatea românească de rit latin din Italia, Pr. Pierluigi Codazzi, director Caritas Cremonese, Pr. Mario Binotto, care a însoțit comunitatea româno-catolică timp de un an după ce Pr. Anton Jicmon și-a încheiat slujirea și Pr. Iulian Herciu, capelan al comunității româno-catolice din Torino.

senza titolo-5-2
Foto: Mihai Bursuc

Originar din dieceza de Iași, Pr. Ionuț-Gabriel Giurgica ajunge la Cremona după un serviciu de trei ani la Torino cu comunitatea locală româno-catolică, comunitate care a dorit să îi fie alături și să-l însoțească în noul său rol.

Prezența părintelui Gabriel este rezultatul unei înțelegeri între episcopul diecezei de Iași, Iosif Păuleț, CEI (Conferința Episcopala Italiană) și episcopul Napolioni, și prevede o perioadă de slujire la Cremona timp de trei ani, reînnoibilă pentru încă trei până la maximum nouă ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
senza titolo-24-2
Foto: Mihai Bursuc

O zi de sărbătoare trăită cu participarea întregii comunități, cu haine și gesturi tipice tradiționale:

Comunitatea româno-catolică din Cremona are peste o sută de credincioși, care din 2002 se întâlnesc la Casa dell’Accoglienza din Cremona.

În prezent, momentele comunitare sunt la biserica din Borgo Loreto în fiecare marți, vineri și sâmbătă la ora 19.30 pentru Liturghie, precedată la ora 19.00 de rugăciunea Rozariului. Duminica dimineața slujba festivă este la ora 9.30.

senza titolo-17-2
Foto: Mihai Bursuc

În omilia sa mons. Napolioni, preluând pasajul evanghelic al zilei, a ținut să sublinieze capacitatea de a se converti luând ca exemplu comportamentul fiului care răspunde negativ cererii tatălui său de a merge să lucreze la vie, dar care ulterior se răzgândește și se pune la treabă:

„Isus nu îi pune în criză pe cei care se angajează, ci dorește ca ei să descopere bucuria de a-i face să înflorească mereu din nou după fiecare cădere”.

Sărbătorirea euharistică a fost urmată de un bogat prânz comunitar în oratoriu cu mâncare tradițională românească pregătită de comunitatea românească pentru a celebra împreună sosirea noului asistent spiritual.

Matteo Lodigiani
Traducere: Tatiana Ghiurca