„Cazul Caracal” în Italia, un viitor spectacol de teatru inspirat de tragedia petrecută în țara noastră

Artistele Francesca Brandi și Iuliana Gabriela Petecariu pregătesc scenografia unei piese de teatru inspirată din tragedia Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu, sechestrate și ucise la Caracal, în județul Olt. Colaborarea româno-italiană își dorește să atragă atenția asupra consecințelor traficului de minori din România, de multe ori cu implicații în Italia.

Pentru al treilea an la rând, România rămâne un punct nevralgic al Europei ca fiind principală sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale sau pentru a fi exploatate la muncă, arată Raportul Departamentului de Stat SUA privind traficul de persoane în 2020. Din 700 de victime pe care autoritățile au reușit să le repereze în ultimul an, mai mult de jumătate nu au împlinit vârsta de 18 ani. Același raport arată că numărul anchetelor DIICOT pentru trafic de persoane este în scădere (532 de dosare în 2019, față de 695 în 2018), la fel cele ale celorlalte parchete. Instanțele condamnă tot mai puțini traficanți de persoane – 120 în 2019, de la 222 în 2017.

Datele au atras atenția artistelor Francesca Brandi și Iuliana Gabriela Petecariu, care au decis să tragă un semnal de alarmă prin artă. Plecând de la cazul Caracal, ele vor pune în scenă tragicul fenomen al traficului de minori.

Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, sechestrate și ucise la Caracal, în județul Olt

Francesca Brandi, actriță profesionistă, absolventă a Academiei Artiștilor Profesioniști din Roma, s-a remarcat prin roluri cu implicații sociale despre violența asupra femeii în „Una Notte”, în regia lui Primo Colasanti. În prezent este protagonista serialului „Il Paradiso delle Signore” difuzat de televiziunea publică RAI. În palmares se regăsesc Click, un remake al lui Giancarlo Antonioni, Life’s Moments, dar și spectacole ca Ulisse, realizat de Cinecittà World din capitala Italiei. Printre activitățile sociale se remarcă participarea la fondarea filialei de la San Marino a organizației mondiale Kiwanis Club pentru apărarea drepturilor copiilor. Una dintre misiunile acesteia este recoltarea de încălțăminte pentru copiii din România. În luna martie a acestui an, organizația a donat 3.000 de perechi de încălțăminte, ala cum reiese din raportul care poate fi consultat aici.

Iuliana Gabriela Petecariu este originară din România, dar trăiește la San Marino de mai bine de 15 ani. A studiat Arte la Alma Mater Studiorum la Universitatea din Bologna. Este consiliera asociației pentru lupta împotriva violenței asupra femeii, La SaMMarina. În domeniul artistic colaborează cu trupa umoristică Mimmo Groove Cabaret.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol