Cazuri în care o badantă din Italia își poate da în judecată angajatorul pentru recuperarea drepturilor bănești

Conform legii, îngrijitoarea din Italia care locuiește la domiciliul persoanei asistate (lucrează „la fix”) sau care lucrează „la ore” își poate denunța angajatorul atât în ​​cazul în care are încheiat un contract de muncă, cât și atunci când lucrează la negru, fără contract.

Când își poate da în judecată angajatorii o badantă din Italia:

  • când nu este angajată în mod legal, cu contract de muncă sau când nivelul de încadrare nu corespunde cu activitatea reală prestată de lucrătoare. Îngrijitoarea are la dispoziție o perioadă de 5 ani, de la încheierea raportului de muncă, în care își poate denunța angajatorul;
  • badanta își mai poate denunța angajatorul pentru neplata salariului în conformitate cu contractul;
  • pentru nerespectarea orarului de odihnă și a zilelor libere de sărbători;
  • pentru refuzul angajatorului și nerecunoașterea de către acesta a permiselor, concediului de boală sau a celui în caz de accidente la locul de muncă;
  • pentru obligația de a lucra mai multe ore decât cele stabilite prin contract, fără plata orelor suplimentare;
  • pentru abuz și violență;
  • pentru concediere fără preaviz;
  • pentru neplata lichidării (TFR), a concediului de odihnă sau al celui de-al 13-lea salariu (tredicesima).

În aceste cazuri, îngrijitoarea, cu sau fără contract de muncă, trebuie să contacteze sindicatul care, la rândul său, pe baza dovezilor prezentate de badantă, ia legătura cu angajatorul pentru încercarea de conciliere.

Dacă încercarea de conciliere nu are succes și în termen de maximum 60 de zile nu se obține un acord între îngrijitoare și angajator, atunci cazul ajunge în instanță și va fi de competența judecătorului de a soluționa disputa. Din păcate, cauzele de acest gen pot continua ani de zile.

Costul depunerii unei plângeri depinde de sindicatul căruia vă adresați: în general, costul este de aproximativ 100 de euro, la care puteți adăuga costurile de consultanță. De asemenea, vă mai puteți adresa și direct unui cabinet de avocatură. În articolul următor, prezentăm cazul unei îngrijitoare care a reușit să-și recupereze de la angajator drepturile bănești care nu i-au fost plătite la timpul cuvenit: Italia – Alina, îngrijitoare română exploatată la locul de muncă obține 31.000 de euro la proces de la angajatorul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI