„Ce ne-ați făcut cu diaspora, Suceava e terminată!” Mesajul trimis de o româncă din țară la adresa redacției

Am primit un mesaj pe pagina Facebook a revistei de la o doamnă din Suceava, vizibil afectată de situația actuală din orașul ei. Ne afectează și pe noi la fel de mult, atât situația, cât și mesajul ei, de aceea am ales să-i răspundem în mod public, pentru a trimite în același timp un mesaj și celorlalți din țară care gândesc la fel despre diaspora.

Mesajul transmis de ea a fost următorul:

„Ce ne-ați făcut cu diaspora! Suceava e terminată, mor cetățeni de toate vârstele pe capete și sunt infectați cu miile. Au venit din Italia în valuri și nu au spus de unde vin, s-au plimbat prin oraș prin Suceava, erau purtători asimptomatici foarte mulți și acum suntem terminați. Spital nou renovat, cu aparatură modernă nu a făcut față infecției nedeclarate și poate și a neglijentei cadrelor sanitare!!!! Suntem triști de ceea ce ne au făcut acești cetățeni! Mulți nu au nicio legătură cu cei plecați, au luat virusul din diverse locații!!!!!”

Doamnă dragă, știm foarte bine care este situația în Suceava, urmărim cu toții cu tristețe în suflete. Mulți dintre noi avem copii, părinți, frați și surori în Suceava pe care nu știm dacă îi vom mai vedea vreodată. Nu doar din cauza a ceea ce se întâmplă acolo, ci fiindcă asta este situația curentă în întreaga lume acum. Dar este regretabil și de condamnat ceea ce au făcut conaționalii noștri întorși din Italia, cei care au mințit medicii și autoritățile cu privire la zona din care au venit. Cei pe care dumneavoastră îi numiți „diaspora”.

Vă rugăm totuși să nu judecați peste 5 milioane de oameni pentru faptele unor persoane iresponsabile care probabil sunt de ordinea zecilor sau a sutelor la număr. Este foarte trist, este dramatic ceea ce se întâmplă în Suceava și în toată România. Dar și în Italia, Spania, Franța, Germania sau în alte țări în care trăiesc foarte mulți români în clipa de față.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Să nu uităm totuși că pandemia a pornit din China. Să nu uităm că persoane iresponsabile sunt peste tot în lume, de orice naționalitate și probabil tot astfel de persoane au adus virusul din China și în țările menționate mai sus. Să nu uităm de asemenea că românii responsabili din diaspora, care sunt totuși de ordinul milioanelor, se află încă la muncă prin țări străine la această oră. Prin spitale, pe TIR-uri, îngrijesc bătrâni sau lucrează pe câmp. Iar cei care nu pot să muncească sunt constrânși să stea închiși în casă de săptămâni întregi. Unii nu mai au ce mânca, alții nu au cu ce plăti facturile la lumină, gaz, internet. Ratele la bancă. Sunt departe de copii, de părinți și de toți cei dragi din țară.

Vă reamintim de asemenea că, oficial, 25 de români au murit și în diaspora conform celor mai recente date prezentate de Grupul de Comunicare Strategică din România. Au murit departe de țara lor și foarte probabil trupurile lor au fost deja incinerate la crematoriu, fără o slujbă religioasă, fără familie, fără nimic. Tot oficial, 217 de români din străinătate, care nu s-au întors în țară, au fost infectați. Neoficial, aceste numere sunt mult mai mari. Sperăm să putem afla cândva și de cele care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscute astăzi.

Ideea însă este alta. Ne aflăm cu toții în aceeași situație. „Și NOI din diaspora, și NOI cei din țară”, ca să citez *o româncă din străinătate care s-a săturat de dedublarea poporului român. Și cu siguranță nu este momentul acum să ne urâm unii cu alții, milioane de români cu milioane de români, din cauza câtorva zeci de persoane iresponsabile. Cu atât mai puțin să ne facem unii celorlalți reproșuri care nu-și au locul. Ar fi o lipsă de iresponsabilitate la fel de mare.

Ideal ar fi în schimb să rămânem uniți, să vedem care sunt obiectivele prin care putem ieși din criza asta și să facem tot ce ne stă în putere pentru a le atinge. Împreună, nu divizați de ură. Acesta este singurul răspuns pe care îl veți primi din partea noastră la mesajul dumneavoastră plin de supărare, dragă doamnă. Și îndemnăm pe toți românii din diaspora să pregătească un răspuns asemănător pentru toți cei din țară care mai au altceva să le transmită în afară de o vorbă bună sau un îndemn la unitate. Orice alt tip de reacție este pur și simplu inutilă sau dăunătoare.

Vă mulțumim cu drag și să auzim numai de bine.

Redacția Rotalianul – Revista Românului din Italia

*«Tăcem. „E atât de mult de făcut în țară și mi-e atât de dor de ce aș fi putut fi acolo”, mai spune ea. „E nevoie să ne implicăm și noi, de aici, și noi, cei din țară”. Vorbește cu „noi”, ca un remediu pentru dedublarea unui popor pe care doar sirienii, care fug de război, l-au depășit în creșterea ritmului migrației. Tăcem în continuare pentru că nu mai putem adăuga nimic.» Cătălin Tolontan, Libertatea.ro.