Ce şi-au asumat românii din Italia care au ales să-şi trateze dinţii în concediu, amăgiţi de preţurile iluzoriu mai mici

De vorbă cu Mădalina D. Topor, director sanitar al Centrului Stomatologic CrystalDENT din Milano

Mădălina D. Topor, director sanitar al Centrului Stomatologic CrystalDENT din Milano.

Doamna doctor, câţi pacienţi aveţi şi câţi sunt români?

– Echipa noastră a reuşit în cinci ani să câştige încrederea a peste şapte mii de pacienţi. O mare parte dintre aceştia sunt români, aş îndrăzni să spun chiar că 90% sunt conaţionalii noştri și vin și de la sute de kilometri. Când proiectul este gândit bine de la început, programările se pot stabili cu mult timp înainte și e mai ușoară organizarea. Acest flux este într-o continuă creştere, mai ales de când am inaugurat noul Centru Stomatologic. Am răsplătit această încredere redând zâmbete frumoase şi sănătoase.

Care este secretul din spatele acestui succes?

– Sinceritatea, în primul rând, apoi pasiunea şi experiența. Informarea, tehnologia, echipa, strategia clinicii, calitatea şi materialele, garanţiile, preţurile, o sumă de lucruri pe care dacă le faci bine, totul devine foarte simplu. Sunt convinsă că pe măsură ce românii învaţă să se informeze îşi dau seama de foarte multe lucruri care pot deveni pozitive până la extrem. Nu vreau să se înţeleagă ca şi cum doar noi facem lucrurile bine, dar cazurile nefericite sunt multe şi foarte greu de reparat. De exemplu, acum din cauza pandemiei am văzut foarte mulţi pacienţi în situaţii grave cu planuri de tratament pe care ţi-e greu să le şi gândeşti ca proiect, nu doar să le explici pacientului. Echipa noastră a fost atât de solicitată încât am fost obligaţi să ţinem deschis Centrul pe toată perioada lunii August. Este bine ca românii să cearnă foarte bine propunerile atunci când este vorba de sănătate, în general. Pentru că mulţi dintre noi am fost, de mici, puţin educaţi în materie stomatologică, nu am prevenit, aşa că este oarecum normal să ne lovim, în floarea vârstei, cu probleme mici, mari sau foarte mari.

Noul centru CrystalDent este situat pe Via Carlo Marochetti, 27, 20139 Milano MI, Italia.

Ne puteţi povesti, concret, câteva cazuri de acest fel?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

– Îmi vin în minte câteva, evident că nu vreau să dau detalii concrete pentru că ţinem la confidenţialitatea pacienţilor noştri, dar vă pot povesti pe larg. A venit la noi o pacientă care îşi pusese o serie de implanturi în România şi dorea să le continue aici. Nu sunt puţini pacienţii care încep în ţară şi apoi îşi dau seama că nu se mai pot întoarce pentru a continua. Noi, înainte să continuăm lucrarea pe un implant deja ancorat, integrat, facem o serie de controale pentru a şti pe ce anume ne bazăm, ţinând cont că ne asumăm responsabilitatea şi dăm o garanţie. După inaugurarea noului Centru din Milano, să facem toate aceste controale este foarte la îndemână, pentru că avem tot ce înseamnă aparatură modernă în clinică. De la Laser, Tac 3d, Telecameră intraorală, şi aşa mai departe. Pacienta avea şase implanturi pe o singură arcadă, nu avea niciun fel de documentaţie la ele, aşa cum ar fi fost normal, deci nu ştiam ce fel de implanturi sunt.

Dr. Mădălina Topor: „Avem tot ce înseamnă aparatură modernă în clinică. De la Laser, Tac 3d, Telecameră intraorală, şi aşa mai departe.”

Cu toate că la prima radiografie păreau în regulă, la TAC s-a văzut că poziţia a patru din cele şase implanturi nu era deloc una bună şi erau sortite eşecului. Orice fel de proteză pe acele implanturi era o investiţie pe termen scurt. Ar fi aruncat banii, iar pe termen lung ar fi apărut probleme serioase şi de sănătate. Am făcut o serie de controale în care i-am explicat pacientei toate aceste lucruri, nu a fost o veste uşoară, vă daţi seama, dar am stabilit un nou plan de tratament care a prevăzut extracţia implanturilor poziţionate greşit şi începerea unui proiect de reabilitare corect. Ulterior, pacienta a reuşit să-şi recupereze banii pe tratamentele eşuate. Şi îmi imaginez prin ce a trebuit să treacă pentru că, probabil, s-a grăbit să facă totul într-o săptămână de concediu.

Specialiștii de la CrystalDent la lucru.

Din fericire am intervenit la timp şi acum suntem pe strada bună. Este norocoasă pentru că, totuşi, atunci când s-a întors în România cu dovezile a găsit înţelegere. Probabil clinica şi-a recunoscut vina şi i-au fost restituiţi banii, dar câţi oare au fost în aceeaşi situaţie şi n-au reuşit să recupereze nimic sau pur şi simplu nici n-au ştiut că tratamentele sunt făcute pe jumătate. Aşa cum, mulți alții au plătit dinţi din ceramică şi poartă în realitate un material din răşină, provizoriu, fără să știe.

Dr. Mădălina D. Topor: „Pentru chestiunile legate de preţuri avem o întreagă echipă.”

Cunoaşteţi bine cât de competitivi sunteţi din punct de vedere economic. La ce să se aştepte pacientul care vine pentru prima dată?

– Pentru chestiunile legate de preţuri avem o întreagă echipă. Pe tot parcursul tratamentului există persoane de legătură între partea medicală şi partea administrativă, formată din director comercial şi vicedirector, recepţioniste şi administratori, care fac tot posibilul ca tratamentele să fie uşor accesibile pentru toţi pacienţii noştri. Modalităţi de plată sunt multe şi, când vorbim de Italia sunt și avantajoase: plata în rate, declarația de venit și posibilitatea de a deconta o parte din cheltuieli și multe altele. Cât despre aşteptări, e foarte simplu să faci comparaţia ţinând cont că în România preţurile sunt afişate, la vedere, peste tot. Toate clinicile mari au pe propriul site o listă cu preţuri. În Italia este puţin diferit, pentru că Ordinul Medicilor Stomatologi are nişte reguli foarte clare care interzic în mod categoric afişarea de preţuri. Asta şi pentru că, pentru o bună informare este întotdeanuna nevoie de un control clinic. Pentru România, orice comparaţie cu Italia de astăzi, afişată ca o mare diferenţă de preţuri este o iluzie. Şi pentru toţi pacienţii noştri care nu erau convinşi, asta s-a demonstrat la primul control, confruntând propunerea noastră cu preţurile afişate de clinici din oraşele lor natale.

Şi pentru că vorbeam de avantaje, nu puţini sunt pacienţii care ne mulţumesc şi sunt fericiţi mai apoi, nu doar pentru partea medicală, cât şi pentru partea de birocraţie. Cu factura italiană poţi recupera prin declaraţia de venit anuală o parte din bani. Chiar ieri un pacient ne-a mulţumit pentru că pe baza facturii a reuşit să recupereze 19% de la faimosul „730” şi acum merge în vacanţă cu acei bani. Plus că, toate tratamentele au fost făcute în totală comoditate. După serviciu, sâmbăta, în zilele libere.

Îi invităm pe toţi cei care au întrebări să ne contacteze la numărul verde 800 602 602, sau să ne scrie direct de pe site-ul www.crystaldent.it.

Distribuie acest articol