Cel puțin 54 de morți în ultimele zile în largul mării Mediterane. Inamicii acestor oameni: sărăcia, foamea, disperarea

Circa 10.000 de migranți au fost salvați, de miercuri până sâmbătă, în largul Libiei, în timp ce alți cel puțin 54 au murit înecați, potrivit gărzilor de coastă italiene și libiene, citate de AFP.

Totuși, deși fluxul de sosiri în Italia rămâne unul important, valul din ultimele zile nu are nimic excepțional: la finalul lunii mai 2016, peste 13.000 de persoane au fost salvate în cinci zile, în timp ce peste o mie de oameni au murit.

Toți vor cu orice preț să evite reîntoarcerea în Libia de teama violențelor, violurilor, torturilor și crimelor.

Pe una dintre navele marinei italiene o tânără somaleză salvată, a născut o fetiță, vineri dimineața, însă echipa medicală de pe Phoenix, o navă a ONG-ului maltez Moas, nu a putut împiedica pierderea sarcinii de către o femeie însărcinată în șase luni care și-a recunoscut fiul de 7 ani printre copiii înecați.

Ca urmare a summitului G7 de la Taormina, în Sicilia, debarcările au fost interzise toată săptămâna în insulă, ceea ce prelungit cu 24 de ore traseul navelor de ajutor spre Italia și le-a întârziat întoarcerea în zona de intervenție, unde a trebuit să se facă apel la mai multe nave comerciale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dar aceste nave nu sunt echipate pentru operațiuni de salvare și nu au la bord alimente, apă sau produse sanitare pentru a transporta sute de persoane timp de 48 de ore.