Cerasela, fetița împușcată la Roma se zbate între viață și moarte. „Este vina politicii care îndeamnă la rasism și ură”

Are 1 an și 3 luni Cerasela, fetița româncă de etnie romă, împușcată la Roma probabil de o armă cu aer comprimat. În aceste momente Cerasela se zbate între viață și moarte pe pătuțul unui spital din capitala Italiei. Vina ei? Niciuna! Vina i-o dăm noi, i-o punem ca o pecete, ca un stigmat, ca un fier înroșit care se punea cândva pe brațul sclavilor spre a fi recunoscuți, i-o punem ca numerele de pe brațele deținuților din lagărele naziste. Am uitat. Cu toții! Am uitat că ura și rasismul rănesc, ucid, transformându-ne în monștri de care Cerasela își va aminti când va fi mare, nu din povești ci dintr-o crudă, inumană realitate.

Medicii de la „Bambino Gesù” din Roma, unul dintre cele mai prestigioase spitale pediatrice din Europa, luptă să-i salveze viața micuței copile. Cerasela a fost operată de urgenţă, fragmente mici de metal i-au fost extrase din zona umărului drept, iar împușcătura a lovit-o aproape de coloana vertebrală.

Părinții fetiței, doi romi de naționalitate română care tocmai au trecut de vârsta de 20 de ani, se aflau pe Palmiro Togliatti, șoseaua de centură de la periferia de est a Romei. Deodată au auzit un sunet care în declarațiile părinților se poate compara cu cel al unei petarde și care a venit dinspre partea opusă a lor, unde se află niște ateliere de dezmembrări auto. Cerasela era în brațele mamei sale care a observat imediat că fetița sângera. Din acel moment, cursa în ambulanță, mai întâi la spitalul „Pertini” și apoi la „Bambino Gesù, principala instituție pediatrică din capitala italiană unde medicii sunt încă sceptici în privința speranțelor de viață ale micuței.

„Vina politicii care îndeamnă la rasism și ură”

Procuratura Romei a deschis un dosar pentru leziuni foarte grave împotriva unor persoane necunoscute iar carabinierii companiei Casilina anchetează cazul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O scrisoare deschisă semnată de 17 asociații de romi denunță climatul de ură creat de politicienii de extremă dreaptă și în special de cei care au acaparat Ministerul de Interne. Asociațiile de romi se referă atât la campania împotriva romilor cât și a victimelor din Marea Mediterană.

„Știm că acest val de ură, rasism și resentimente este alimentat de cei care se găsesc astăzi în guvernul italian și mai ales la conducerea Ministerului de Interne. De aceea nu ne vom adresa ministrului de Interne să cerem justiție pentru Cerasela, așa cum ar fi firesc. Desigur, poliția și carabinierii vor face propria anchetă, dar lașul care a tras și care acționează din umbră știe că, practic, se bucură de imunitate și prin urmare, cu atât mai josnic este gestul său.” scrie în scrisoarea asociațiilor rome.

O delegație a Guvernului României a fost la Roma și Bari

Delegația s-a întâlnit cu cetățenii români de etnie romă care locuiesc în tabăra „Camping River” din Roma. Aceștia au adus la cunoștință oficialilor situația dificilă în care se află, având în vedere că tabăra lor urmează să fie desființată, ceea ce ar înseamnă că ei ar trebui să fie relocați.

„Am avut discuții cu câteva sute de cetățeni români de etnie romă și le-am explicat ultimele măsuri luate de Guvernul României, de la salarii, infrastructură la servicii, astfel încât să conștientizeze că România a devenit o opțiune pentru ei și că avem acasă multe locuri de muncă care-i așteaptă. În acest sens, luăm în considerare realizarea unei campanii de informare pe acest subiect”, a subliniat Victor Ionescu, subsecretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Până atunci, în ce privește acest caz, sperăm ca cel care a tras cu arma asupra familiei nomade să fie identificat și pedepsit. Pentru ca în realitatea de mai târziu a Ceraselei, atunci când va pricepe și va înțelege ce i s-a întâmplat, să fie un singur monstru. Și nu noi toți!