Cetățenia italiană dobândită simultan de doi români, mamă și fiu. O premieră pentru orașul lor

Doi români din Rivarolo Canavese, mamă și fiu, Loredana Balan în vârstă de 44 de ani și Radu Balan de 21, au devenit cetățeni italieni în același timp. Primarul orașului a menționat că este pentru prima dată în istoria localității când o mamă și un fiu dobândesc cetățenia italiană în mod simultan.

Luni, 12 octombrie, primarul Alberto Rostagno, asistat de ofițerul de stare civilă Roberto Tocci, a conferit cetățenia italiană pentru doi români, Loredana și Radu Balan, care trăiesc de mulți ani la Rivarolo Canavese, în apropiere de Torino.

După cum prevede protocolul, cei doi români au jurat credință Republicii Italiene și au declarat că vor respecta constituția și legile statului. La finalul ceremoniei, primarul i-a felicitat pe noii cetățeni italieni și a menționat că a fost pentru prima dată în istoria orașului când o mamă devine cetățean italian în același timp cu fiul său.

Loredana Balan. Foto: Quotidiano Canavese
Radu Balan. Quotidiano Canavese

Cetățenii români pot solicita obținerea cetățeniei italiene după patru ani de rezidență legală în această țară, perioadă valabilă pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene. Cererea se prezintă online, pe site-ul Ministerului de Interne italian. Mai multe informații în articolul: Obținerea cetățeniei italiene: condițiile, documentele necesare și procedura de depunere a cererii.