Cetățenia italiană pentru o româncă de 12 ani în Italia. Condițiile pe care le-a îndeplinit

Cetățenia italiană se poate obține relativ ușor de românii care doresc să se stabilească în mod definitiv în această țară. Condițiile principale sunt să aibă patru ani de rezidență legală în această țară (perioadă valabilă pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene) și să dețină dovada unui venit minim în ultimii 3 ani petrecuți pe teritoriul Italiei.

Iuliana Nazare, o româncă din Rivarolo Canavese care trăiește în Italia de 12 ani, a întrunit negreșit aceste condiții. Ea a obținut cetățenia italiană în sala consiliului municipal din Rivarolo Canavese, în prezența primarului localității, Alberto Rostagno și a șefului biroului de registru, Roberto Tocci. Iuliana Nazare a fost însoțită în acest moment important de soțul Cornel și fiicele Miriam și Beatrice, scrie Quotidiano Canavese.

Alte condiții care trebuie îndeplinite de români pentru a obține cetățenia italiană:

Venitul minim solicitat pentru prezentarea cererii de cetăţenie este de 8.500 euro pentru fiecare dintre ultimii trei ani de dinaintea datei la care se prezintă cererea. Acest venit poate fi demonstrat prin intermediul declarației de venituri cu ajutorul formularelor 730 sau Unico sau prin certificarea unică CU (sau CUD). Dacă aveți soțul/soția fără niciun venit, atunci venitul minim solicitat este de 11.300 euro, plus 518 euro pentru fiecare minor în parte.

Pe lângă codul fiscal, al permisului de şedere dacă este cazul, al pașaportului și a cărții de identitate, toate în curs de valabilitate, cetățenii comunitari mai au nevoie de următoarele documente, în vederea obținerii cetățeniei italiene: certificatul de naștere, cazierul, dovada plăţii taxei de 250 Euro la Poştă, plus un timbru fiscal de 16.00 euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odată cu intrarea în vigoare în Italia a legii nr. 132 de la 1 decembrie 2018, cetățeanul străin care depune cerere pentru obținerea cetățeniei italiene trebuie să demonstreze că nivelul său de cunoștință al limbii italiene este cel puțin la nivel B1, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Cererea se prezintă online, pe site-ul Ministerului de Interne italian. Mai multe informații puteți obține la linkul: https://www.rotalianul.com/vrei-sa-obtii-cetatenia-italiana-trebuie-sa-demonstrezi-ca-vorbesti-si-scrii-bine-limba-italiana/