Cinci regiuni din Italia vor fi de duminică, 10 ianuarie, în zona portocalie. Nicio regiune în zona roșie

Ministerul Sănătății din Italia a decis ca cinci regiuni să fie în zona portocalie, iar restul în zona galbenă începând de duminică, 10 ianuarie. Măsura va rămâne în vigoare până pe 15 ianuarie, când va fi emis un nou Dpcm. Nu vor exista regiuni în zona roșie, informează biroul de presă al Ministerului Sănătății citat de publicația Il Sole 24 Ore.

Regiunile în zona portocalie vor fi: Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Calabria și Sicilia. 

Datele care rezultă din monitorizarea Institutului Superior de Sănătate au dus la decizia guvernului, oficializată printr-o ordonanță a Ministerului Sănătății, care va fi semnată în cursul acestei seri de ministrul Roberto Speranza.

Potrivit monitorizării, epidemia se află acum „într-o fază delicată care pare să anunțe o nouă creștere rapidă a numărului de cazuri în următoarele săptămâni, dacă nu sunt definite măsuri de atenuare stricte și nu sunt puse în aplicare riguros”.

Măsurile aplicabile pentru regiunile din zona portocalie (risc de contaminare ridicat):

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Se interzice intrarea și ieșirea în/din aceste zone cu excepția cazurilor motivate de muncă, situații strict necesare sau motive de sănătate. Sunt permise: deplasările pentru asigurarea învățământului didactic în prezență, întoarcerea la propriul domiciliu/locuință/rezidență, tranzitul spre teritorii asupra cărora nu au fost implementate măsuri restrictive;
  • Se interzice orice deplasare cu mijloacele de transport publice sau private în localități diferite de cele de rezidență/domiciliu/locuință, cu excepția celor efectuate în interes de muncă, studiu, sănătate, pentru situații de necesitate sau pentru desfășurarea de activități sau pentru a beneficia de servicii nesuspendate și indisponibile în localitatea respectivă;
  • Se suspendă activitatea restaurantelor (printre care bar, pub, restaurante, magazine de înghețată, cofetării) cu excepția cantinelor și catering-ului contractual (pentru spitale, scoli, etc.), a căror activitate poate continua cu respectarea normelor și protocoalelor de prevenție. Rămân permise activitățile restaurantelor cu livrare la domiciliu, precum și, până la ora 22.00, serviciile de alimentație de tip „take-away” cu interzicerea consumului în local sau în apropierea acestuia.