Cine va fi afectat de legea prin care românii din străinătate trebuie să justifice banii trimiși în țară

Guvernul României a adoptat legea conform căreia românii care transferă peste 2.000 de euro vor fi raportaţi la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Sunt vizaţi cei care spală bani sau finanţează terorismul

Reprezentanţii Oficiului susţin însă că nu-i interesează provenienţa banilor şi oamenii nu vor rămâne fără sumele transferate, chiar dacă au fost angajaţi fără forme legale la un loc de muncă în străinătate. Sunt vizaţi însă cei care spală bani sau finanţează terorismul. Cum îi pot depista? „Îi căutăm pe internet”, explică şefii instituţiei.

Daniel Staicu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor citat de Pro TV: „Ne foloseşte la capitolul raportări care nu ridică indicatori de suspiciune. Este un raport statistic dacă vreţi dumneavoastră, este un raport care să ajute în efectuarea unor analize ale oficiului.”

Vor fi verificați banii care provin din trasferuri mari, rare, sau efectuate de persoane care au comis fapte penale

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei care trimit banii prin transfer ar trebui să precizeze sursa banilor. Apoi, datele culese sunt trimise la Oficiul pentru Spălarea Banilor care poate cere justificarea lor, iar atunci titularul riscă amenzi şi chiar să rămână fără bani. Ori în prezent, sute de mii de români plecaţi în străinătate trimit bani constant familiilor, bani obţinuţi de cele mai multe ori din munca la negru.

Cei de la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor susţin însă că vizaţi ar fi doar cei care au comis fapte penale. Dar recunoaşte că şi transferurile mai mari sau rare pot fi investigate.

Daniel Staicu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor: „Dacă la un moment dat vedem că după un comportament nomal de luni de zile, de ani, că cineva trimite 10-50.000 de euro, deja acolo vorbim de o suspiciune.”

Dacă nu poate justifica proveniența lor, titularul riscă amenzi şi chiar să rămână fără bani

Pentru că legea nu face diferenţa între suspiciune şi dovadă, senatorul PNL Florin Cîțu avertizează că mii de romani s-ar putea trezi că sunt investigaţi pentru că au trimis bani acasă. Iar dacă nu vor putea dovedi provenienţa, ar putea rămâne fără bani.

Cu toate acestea, reprezentanţii oficiului susţin contrariul. Legea urmează să fie adoptată de Parlament. Reprezentanţii diasporei, dar şi deputaţi din opoziţie au criticat-o şi susţin că lasă loc de abuzuri.