Mihail, ciobanul român mort în Italia. Singurătate, risc și sacrificiu pentru 1.000 de euro pe lună

A căzut într-o râpă din Alpii italieni și a murit păzit de câinii care îl însoțeau în timp ce era cu turma de oi sus, pe munte. Singur, rănit, disperat, fără nicio speranță de a fi salvat. Astfel și-a găsit sfârșitul Mihail Fotache, bărbatul român în vârstă de 49 de ani, care de ani buni se afla în nordul Italiei unde lucra ca cioban la oi. Corpul său a fost găsit de echipele de salvamontiști duminică, 25 august, în jurul orei 16:00.

Va fi înmormântat în Italia, unde trăiesc fosta soție, cei doi copii ai săi și fratele. „Îl vom înmormânta aici, în România Mihail nu mai avea pe nimeni”, ne-a spus Elena, fosta soție și mama celor doi fii ai săi.

Mihail Fotache era originar din județul Bacău și venise în Italia cu 17 ani în urmă. Iubea mult animalele, lucrase mai tot timpul la herghelii de cai, dar din primăvara acestui an începuse munca de cioban la oi.

Au început să îl caute încă de sâmbătă seara târziu, de când nu a mai coborât în sat așa cum obișnuia în fiecare zi. Întunericul nopții, ceața care s-a lăsat peste culmile muntoase, nu i-au ajutat deloc pe salvamontiști în căutările lor, dar duminică dimineață devreme un câine ciobănesc a coborât din munți de unul singur și atunci toți au bănuit că lui Mihail i s-a întâmplat ceva rău. S-au reluat căutările cu ajutorul unui elicopter, până când trupul ciobanului român a fost găsit păzit de doi câini ciobănești din rasa „de Maremma” și de alți doi cățeluși. Aceștia, din nefericire, nu au putut decât să îl vegheze în agonia sa, bărbatul român a sfârșit în chinuri, în urma rănilor suferite prin cădere.

Mihail era rezident la Balme, o localitate în apropiere de orașul Torino. Munca lui era să aibă grijă de câinii ciobănești care păzeau oile unei companii din Cuneo și să verifice turma. O viață grea, cu zile întregi de muncă istovitoare și pline de singurătate, pentru a câștiga mai mult sau mai puțin de 1.000 de euro pe lună, în sus și-n jos pe munte, sub ploaie, vânt sau soare dogoritor, însoțit doar de turma de oi și de câinii care i-au rămas alături până în ceasul morții. Cu singurul adăpost oferit de o rulotă veche, fără electricitate și fără apă potabilă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit anchetatorilor, sâmbătă turma s-ar fi apropiat de Lance dell’Uja di Ciamarella, la o altitudine de circa 2.800 de metri, un loc periculos care ar fi trebuit să fie evitat de ciobanul român, dar probabil pentru a-și recupera oile s-a avântat pe culmile stâncoase unde a alunecat și a căzut într-o râpă. O cădere de aproximativ 100 de metri care i-a fost fatală.

„I-am spus de nenumărate ori să nu meargă mai departe de pârâu, nimic, nu a înțeles și gata!”, a mărturisit un prieten de-al lui Mihail, care cunoștea bine zona.

Ciobanul român nu a ascultat sfatul prietenului său. S-a aventurat prea sus, punându-și în pericol viața pentru a întoarce turma de oi din drum, a alunecat și a căzut în hăul care avea să-i fie mormânt. A fost găsit prea târziu de salvamontiștii care de sus, din elicopter, au văzut doi câini mari, albi, care vegheau lângă trupul unui bărbat fără viață. Era ciobanul român Mihail Fotache.

Mihail Fotache, decedat în Italia în timp ce era cu turma de oi pe munte