Ciocnire între două trenuri în Spania, 155 de pasageri răniți în urma accidentului

Renfe, societatea națională de exploatare a căilor ferate din Spania și Protecția Civilă din această țară au activat protocolul de urgență după ce două trenuri care transportau călători s-au ciocnit în apropiere de Barcelona, în jurul orei 7:50 din dimineața zilei de miercuri, 7 decembrie 2022.

Potrivit ziarului spaniol El Mundo, cel puțin 155 de pasageri au fost răniți în urma impactului dintre cele două trenuri, care a avut loc în stația Montcada i Reixac din Catalunia.

Din primele informații făcute publice de Protecția Civilă reiese că 150 de pasageri au suferit răni ușoare și alți cinci mai puțin grave.

Trenurile care s-au ciocnit lângă Barcelona. Foto: David Ramirez / Araba Press

SEM (Sistemul pentru Urgențe Medicale din Barcelona) a trimis la fața locului 18 ambulanțe și 34 de persoane au fost transportate în total la spital, deși niciuna în stare gravă.

34 de pasageri au fost transportați la spital. Foto: Araba Press

Din fericire, accidentul s-a produs în timp ce unul dintre trenuri era oprit, iar celălalt l-a tamponat, ceea ce a diminuat forța impactului. Trenul oprit era plin cu pasageri însă, iar mulți dintre ei au căzut la podea în urma ciocnirii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform celor declarate de mai mulți călători, au auzit inițial o bubuitură, iar trenul s-a deplasat pe o distanță de câțiva metri. Mulți au căzut astfel la pământ și s-au lovit unii pe alții.

Circulația trenurilor în zonă a fost blocată ore în șir, mai scrie presa spaniolă, iar compania feroviară a pus la dispoziția pasagerilor autobuze pentru a-i transporta spre Barcelona.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a transmis, printr-un comunicat de presă sosit pe adresa redacției noastre, că reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona s-au autosesizat cu privire la accidentul feroviar din această dimineață.

Astfel, consulii români au întreprins demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile spaniole pentru a obține informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

MAE a mai precizat: „Potrivit informațiilor preliminare obținute de la reprezentanții poliției regionale spaniole, răniții au fost transportați la o unitate medicală pentru a beneficia de asistență de specialitate, iar ancheta autorităților locale este în curs de desfășurare.

„Autoritățile spaniole au comunicat reprezentanților oficiului consular că datele referitoare la cetățenia persoanelor rănite vor fi transmise ulterior, dacă va fi cazul.

„MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Barcelona nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu acest accident. 

„Reprezentanții oficiului consular continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona:

  • +34 934 181 535;
  • +34 934 344 223;
  • +34 934 340 220

Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului, apelabil la numărul: +34 661 547 853.