Circulația în Italia cu o mașină înmatriculată în România. Condiții, cerințe și sancțiuni

Dacă nu ești rezident în Italia, poți circula pe teritoriul italian cu vehiculul tău, înmatriculat într-un alt stat membru, inclusiv România, pentru o perioadă maximă de un an.

Dacă ești rezident în Italia de mai mult de 3 luni (90 de zile), trebuie să înmatriculezi vehiculul în Italia.

Condiții sau cerințe speciale pentru circulația sau înmatricularea unui vehicul pentru:

  • studenți veniți din alte țări ale UE

Dacă ești un student venit din alte țări ale UE, nu există condiții sau cerințe speciale pentru înmatricularea unui vehicul în Italia. Trebuie să îți înmatriculezi vehiculul doar dacă:

  • îți stabilești reședința în Italia sau
  • ai o relație stabilă cu teritoriul italian și îți alegi domiciliul la o persoană fizică rezidentă în Italia sau la un Birou de consultanță auto.

Alternativ, poți circula în Italia cu vehiculul tău înmatriculat într-o altă țară a UE pentru o perioadă maximă de un an.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Proprietari de case secundare veniți din alte țări membre

Dacă ești cetățean al UE și ai o relație stabilă cu Italia, chiar dacă nu ești rezident, poți înmatricula vehiculul tău alegându-ți domiciliul la o altă persoană fizică rezidentă în Italia, sau la un Birou de Consultanță Auto.

Circulația în Italia cu vehicule închiriate fără șofer sau în leasing înmatriculate în străinătate

Dacă nu ai reședință în Italia și vii în Italia cu un vehicul înmatriculat în străinătate pe care l-ai închiriat fără șofer sau în leasing, poți circula liber pentru o perioadă maximă de un an. În vehicul trebuie să ai mereu contractul de închiriere sau leasing.

Dacă ești rezident în Italia, poți circula cu un vehicul închiriat fără șofer sau în leasing înmatriculat în străinătate cu condiția să îl înregistrezi în REVE. La bordul vehiculului trebuie să ai mereu contractul de închiriere sau de leasing.

Lucrători navetiști transfrontalieri din alte țări membre:

Dacă ești un lucrător navetist transfrontalier dintr-o altă țară membră și nu ești rezident în Italia, poți tranzita pe teritoriul italian cu vehiculul tău înmatriculat în străinătate.

Dacă ești un lucrător subordonat sau independent, rezident în Italia, care își exercită activitatea profesională pe teritoriul altui stat vecin sau învecinat, poți circula în Italia, fără limită de timp, cu vehiculul tău înmatriculat în statul vecin sau învecinat, cu condiția să îl înregistrezi în REVE (Registrul vehiculelor străine) ținut de PRA (Registrul Public Auto). Vehiculul tău, înregistrat în REVE, poate fi folosit și de membrii familiei tale care locuiesc cu tine.

Dacă ești un lucrător subordonat sau independent, rezident în Italia, care își exercită activitatea profesională pe teritoriul altui stat vecin sau învecinat, poți circula în Italia, fără limită de timp, cu vehiculul înregistrat pe numele companiei la care lucrezi, dacă îl folosești pentru mai mult de 30 de zile, chiar dacă nu sunt consecutive, în anul calendaristic. Și în acest caz trebuie să înregistrezi vehiculul în REVE și trebuie să ai mereu la tine un document, cu dată certă și semnat de compania proprietară a vehiculului, care atestă titlul (de exemplu: contract de comodat) și durata de disponibilitate a vehiculului.

Dacă îți transferi reședința în același municipiu sau în alt municipiu italian, sau dacă cedezi folosința vehiculului unei alte persoane rezidente în Italia, trebuie să actualizezi datele prezente în REVE. Pentru detalii suplimentare, consultă următorul link: www.aci.it/i-servizi/guide-utili/guida-pratiche-auto/registro-dei-veicoli-esteri-reve.html

Sancțiuni sau amenzi pentru nerespectarea normelor de înmatriculare sau de înscriere în REVE (Registrul vehiculelor străine):

Dacă ești rezident în Italia de mai mult de 3 luni și nu ai înmatriculat încă vehiculul tău venit din străinătate, autoritățile de poliție îți pot aplica următoarele sancțiuni:

  • plata unei sume cuprinse între 400 și 1.600 de euro;
  • retragerea documentului tău de circulație (care este trimis la Biroul de Motorizare Civilă competent teritorial), confiscarea vehiculului tău, care astfel nu mai poate circula pe drum, și ordinul de a-l transporta și depozita într-un loc care nu este accesibil publicului;
  • plata unei sume cuprinse între 1.984 și 7.937 de euro, dacă circuli cu vehiculul în timp ce este sub sechestru;
  • confiscarea vehiculului, dacă în decurs de 30 de zile, de la data încălcării, nu ai înmatriculat vehiculul în Italia sau nu ai solicitat eliberarea unui permis pentru a-l conduce dincolo de frontierele italiene.

Dacă ești un lucrător salariat sau independent, rezident în Italia, care își desfășoară activitatea profesională pe teritoriul unui alt stat învecinat și folosești un vehicul în numele Companiei la care lucrezi, autoritățile de poliție îți pot aplica următoarele sancțiuni:

-dacă la bord nu ai documentul care atestă titlul în baza căruia ai disponibilitatea vehiculului:

  • plata unei sume cuprinse între 250 și 1.000 de euro;
  • oprirea vehiculului, care astfel nu mai poate circula, și obligația de a prezenta documentul autorităților de poliție în termen de 30 de zile;
  • plata unei sume suplimentare cuprinse între 727 și 3.629 de euro dacă nu prezinți documentul în termen de 30 de zile.
    Vehiculul poate circula din nou doar după ce ai prezentat documentul autorităților de poliție.

-dacă nu înregistrezi vehiculul în REVE:

  • plata unei sume cuprinse între 712 și 3.558 de euro;
  • retragerea cărții de circulație, astfel încât vehiculul nu mai poate circula;
  • plata unei sume suplimentare cuprinse între 2.046 și 8.186 de euro și imobilizarea administrativă a vehiculului, dacă circuli în perioada în care cartea de circulație este retrasă;
  • confiscarea vehiculului, dacă circuli în perioada în care vehiculul este imobilizat administrativ.

Autoritățile de poliție îți returnează cartea de circulație după ce ai înregistrat vehiculul în REVE.

Informațiile au fost preluate de pe site-ul oficial al Ministero delle Infrastrutture e dei trasporti 

Distribuie acest articol