Marian Ciupag, mort de 5 luni în Italia. Familia nu cunoaște cauza morții: „Vrem să știm cum a murit tatăl nostru”

O poveste tristă, a unui om plecat departe de casa sa și care și-a găsit sfârșitul pe meleaguri străine. Marian Ciupag, originar din Segarcea, județul Dolj, a decedat la Napoli, în Italia, la începutul lunii iunie a acestui an. Data probabilă a morții este 7 iunie. Cei patru fii ai săi încă mai așteaptă să cunoască motivul morții tatălui lor: «„Ne-au anunțat că a decedat, au venit de aici, de la Poliție (în România, n.r.) și ne-au spus: „Ne pare rău dar trebuie să vă comunicăm că tatăl dumneavoastră a murit.”» Atât! Nici cum, nici unde, nici ce a cauzat decesul tatălui lor nu le-a fost comunicat. La întrebările acestea, familia mai așteaptă încă și astăzi răspuns.

Marian Ciupag era născut la data de 14 august 1961 și a venit în Italia în urmă cu 10 ani

Muncea în zona orașului Napoli pe unde găsea de lucru și locuia într-o casă abandonată. „Nu știu dacă avea un serviciu stabil sau lucra la negru știu sigur că locuia într-o casă părăsită. Ne spunea că stă bine, că nu-i lipsește nimic”, ne-a mărturisit Luminița, fiica sa. „Anul trecut, în august 2017, a venit acasă, în România, și și-a făcut documentele că erau expirate. Are casă la…, și-a aranjat-o, era mulțumit și i-am spus: „De ce nu rămâi acasă, unde mai pleci?” Mi-a zis că nu poate sta singur acasă, că noi avem viețile noastre iar a sa deocamdată e cea de acolo, din Italia.”

Marian Ciupag, decedat în Italia la începutul lunii iunie, 2018. Familia nu cunoaște cauza morții sale

„O femeie română a sunat de pe telefonul tatălui meu”

Luminița, fiica lui Marian și cei trei frați ai săi țineau legătura permanent cu tatăl lor prin telefon. Ba îi suna el, ba îl sunau ei pe dânsul, rareori treceau perioade lungi de timp fără să se audă. Un fapt curios s-a petrecut cu două săptămâni înainte de a primi vestea morții tatălui lor, într-o zi, pe fratele Luminiței l-a sunat de pe telefonul tatălui său o femeie care era curioasă cu cine vorbește: „Ea l-a întrebat pe fratele meu cine este și cu cine vorbește, dar el i-a cerut să îi spună ea cine este că doar ea l-a sunat de pe telefonul tatălui nostru. Probabil s-a pierdut cu firea, penru că a închis telefonul. Apoi, până când au venit și ne-au comunicat că tatăl nostru nu mai era, nu am mai avut nicio veste despre el.”, ne spune Luminița.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„De la Ambasadă nu am primit răspuns la întrebările noastre”

Vestea morții tatălui lor a căzut ca un trăsnet, Marian era un om sănătos și plin de viață, nimeni nu ar fi bănuit că își va găsi sfârșitul la doar 57 de ani. Luminița, împreună cu frații săi au dat declarație că nu au posibilitatea materială să îi ducă trupul neînsuflețit în țară și și-au dat acordul că poate fi înmormântat în Italia de către administrația locală a localității unde a decedat. Că a fost înmormântat între timp, că n-a fost, nici asta nu au aflat, nimeni nu le dă niciun răspuns. «„Am început să sunăm pe la Consulat, pe la Ambasada României din Italia, să întrebăm, să ne interesăm ce s-a întâmplat cu tata și cum a murit. Ne-au dat doar răspunsuri vagi, gen: „Vă mai sunăm noi”, „O să ne interesăm”, dar au trecut 4 luni jumătate și noi încă nu știm din ce cauză a murit tatăl nostru și ce s-a întâmplat cu el.»

Apelul familiei

Ultima informație pe care o are familia în legătură cu moartea lui Marin Ciupag este că acesta ar fi fost găsit (nu se știe unde) pe data de 2 iunie și a murit în spital pe data de 7 iunie.

„Nu vrem nimic altceva decât să știm cum a murit tatăl nostru. Să ne spună cineva cauza morții sale, nimic mai mult. Nu am primit niciun diagnostic, niciun certificat sau vreo înștiințare scrisă despre deces, nimic. Poate cineva pe acolo, pe unde locuia sau pe unde lucra l-a cunoscut și știe ce s-a întâmplat în ultimele sale zile cu el. I-a fost rău, a făcut vreun infarct, a avut vreun accident, vrem să știm ce s-a întâmplat. Cerem oare prea mult?”

Luminița Lazăr, fiica lui Marian Ciupag, poate fi contactată telefonic la numărul 0040/751463821.

@rotalianul