Companii aeriene amendate în Italia cu milioane de euro pentru că nu au rambursat banii clienților

Trei companii aeriene au fost amendate în Italia de către Autoritatea de Reglementare a Concurenței din Italia pentru că nu au rambursat banii clienților pentru zborurile anulate în cursul anului trecut.

Amenda cea mai mare pentru practici comerciale incorecte a fost primită luni, 24 mai 2021, de Ryanair, instituția menționată mai sus constatând că această companie nu a rambursat banii clienților pentru zborurile anulate din cauza pandemiei COVID-19 după data de 3 iunie 2020.

Suma cu care Ryanair a fost sancționată se ridică la 4,2 milioane de euro, conform unui comunicat de presă emis de Autoritatea de Reglementare a Concurenței.

În urmă cu câteva zile, alte două companii au fost amendate din aceleași motive, fiind vorba de easyJet, care a primit o amendă de 2,8 milioane de euro, și Volotea, amendată cu 1,4 milioane euro.

„Cele trei companii au menținut o conduită grav incorectă și necorespunzătoare față de normele de diligență profesională când – după restricțiile cu privire la călătorii – au anulat zborurile programate și ofertele disponibile folosindu-se tot de motivul urgenței sanitare și continuând să elibereze „voucher” în loc să ramburseze prețul plătit pentru biletele anulate”, se precizează în comunicat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În plus, clienților le-au fost furnizate informații înșelătoare și omisive cu privire la drepturile lor și a fost împiedicată și întârziată rambursarea banilor prin modalități și proceduri menite să inducă – și în unele cazuri chiar să constrângă – clientul să aleagă și/sau să accepte „voucherul” în locul rambursării”, mai transmite instituția italiană.

„În final, în ceea ce privește Ryanair, a fost considerată înșelătoare și campania publicitară difuzată prin intermediul principalelor mijloace de informare – tot de la începutul lunii iunie – și concentrată pe posibilitatea schimbării zborului în mod gratuit (…) acolo unde, în schimb, societatea aplica pentru noul zbor ales de client tarife mai mari decât cele care erau practicate în propriul sistem pentru rezervări și erau prevăzute oricum penalizări dacă schimbarea zborului avea loc în cele 7 zile dinaintea plecării”, mai scrie în comunicat.