Conopida, „cavolfiore” în italiană. 9 motive pentru care merită să o consumi

Conopida („cavolfiore” în italiană) este un buchet de beneficii pentru sănătate, o legumă ce ar trebui consumată cât mai des, chiar dacă sezonul ei este doar între lunile noiembrie și martie. Frigul dă multă aromă conopidei, așa că merită să profitați de ea în această perioadă.

Ca să vă asigurați că insectele sau pesticidele dăunătoare sunt eliminate, puneți conopida într-un recipient cu apă rece și sare, timp de aproximativ 15 minute.

Consumul de conopidă previne anemia și este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, acid folic, acid pantotenic, potasiu.

Acţionând la nivelul sistemului cardiovascular, conopida ajută la combaterea bolilor de inimă şi a atacului cerebral și reglează tensiunea arterială. Un efect benefic îl are şi asupra oaselor şi metabolismului celular, precum și asupra danturii, datorită conținutului de fosfor.

Nouă motive pentru care merită să mănânci conopidă:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  1. Luptă împotriva cancerului. Numeroase cercetări au demonstrat acțiunea importantă pe care o are conopida, broccoli și varza împotriva cancerului. Motivul se referă în principal la unul dintre compușii lor, sulforafanul, dar izotiocianații și indolul joacă, de asemenea, un rol important.
  2. Sănătatea inimii. Sulforafanul este, de asemenea, capabil să regleze tensiunea arterială și să protejeze endoteliul (mucoasa interioară a arterelor). Bogăția de fibre ajută la menținerea colesterolului scăzut. Folatul (sau acidul folic) promovează sănătatea inimii.
  3. Proprietăți antiinflamatorii. Inflamația este o reacție importantă a organismului, dar devine dăunătoare dacă, din cele mai diverse motive, se menține prea mult timp. Datorită conopidei, este mai ușor să controlezi nivelul inflamației.
  4. Prietenă a stomacului și a digestiei. Protagonistul este din nou sulforafanul, capabil să protejeze mucoasa interioară a stomacului și să prevină proliferarea bacteriilor, în special a Helicobacter pylori. Fibrele sunt utile în facilitarea digestiei. Rețineți că conopida este bine digerată cu o gătire ușoară, nu prea fiartă.
  5. Antioxidanți. De la vitamina C la sulforafan, carotenoizi, quercetină și rutina, conopida este bine aprovizionată cu antioxidanți, în detrimentul cancerului și al îmbătrânirii premature.
  6. Curățarea intestinelor. Mai ales gătită sub forma de supă-cremă, conopida are proprietatea de a detoxifia si reface intestinul.
  7. Prietenă cu flora bacteriană. Bogăția de fibre contribuie la regularizarea intestinului și la hrănirea adecvată a florei intestinale (acțiune prebiotică).
  8. Plină de vitamine. Pe lângă vitamina C, conopida conține K (potasiu), care este util pentru oase și coagulare, și diverse vitamine B, inclusiv acid folic, care sunt importante pentru prevenirea anemiei, depresiei și accidentului vascular cerebral. În conopidă mai există colina care ajută la evitarea declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă.
  9. Remineralizează organismul. Punctul său forte este potasiul; dar nu-i lipsesc magneziul, fosforul și manganul.
Distribuie acest articol