Consulat Itinerant organizat de Consulatul General al României la Bari, cu sprijinul asociației Dacia

Asociația comunității de români din Calabria, DACIA, ne-a anunțat într-un comunicat despre o nouă reușită care răsplătește munca și eforturile depuse în ultimii 6 ani pentru românii din Cosenza: a fost organizat la Cosenza, al doilea Consulat Itinerant organizat de Consulatul General al României la Bari.

Consulat itinerant la Cosenza: în 2 zile au fost peste 230 de români care au beneficiat de serviciile consulare. Cu câteva excepții (gen pașaport, certificat de naștere), tuturor românilor care au fost prezenți, le-au fost eliberate actele în aceeași zi, la un interval de câteva ore

În zilele de 27 si 28 martie, Cosenza a primit cu nerăbdare vizita echipei de la Consulatul
General al României la Bari pentru al doilea Consulat Itinerant, după ce în luna decembrie 2017 a avut loc primul Consulat Itinerant Pilot. Din octombrie 2017, de la deschiderea Misiunii Diplomatice la Bari, autoritățile românești au răspuns pozitiv cerințelor și nevoilor comunității de români din teritoriu și au dat curs rugăminților asociației DACIA și românilor din Provincia Cosenza, de a veni in teritoriu și de a oferi serviciile consulare.

În Sala Nova, sala destinată evenimentelor și reuniunilor de Consiliu Provincial, din clădirea Palatului Provinciei Cosenza, personalul Consulatului General de la Bari a organizat un mic Consulat cu aparatura necesară preluării de date necesare pentru documente de identitate, pașapoarte simple electronice, pașapoarte simple temporare, titluri de călătorie, înscrierea în registrele de stare civilă românești, a certificatelor de naștere, căsătorie și deces emise de autoritățile italiene și eliberarea certificatelor românești, nulla osta pentru căsătorie, procuri, declarații, traduceri, și alte acte notariale.

Funcționarii Consulatului român din Bari la lucru, răspunzând cererilor românilor din Cosenza în cadrul celui de-al doilea Consulat Itinerant organizat în această provincie, cu sprijinul asociației Dacia

În cele 2 zile au fost peste 230 de români care au beneficiat de serviciile consulare. Cu
câteva excepții (gen pașaport, certificat de naștere), tuturor românilor care au fost prezenți, le-au fost eliberate actele în aceeași zi, la un interval de câteva ore, fapt datorat informării primite atât din partea noastră, a membrilor asociației Dacia, cât și a angajaților Consulatului, anterior venirii la Cosenza.

După un tur în forță la instituțiile locale, am fost plăcut surprinși și de vizita la Cosenza a
Doamnei Consul General Lucreția Tănase, prilej cu care ne-a vizitat sediul asociației, ne-a mulțumit pentru implicarea în organizarea acestui al doilea Consulat Itinerant.
Cu această ocazie, împreună cu consilierii asociației și reprezentanții bisericii ortodoxe din teritoriu s-a discutat despre aspecte variate ale vieții românilor in diaspora, necesitatea de a colabora între noi și de a uni românii și problemele cu autoritățile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Felicităm pe aceasta cale Echipa Consulară de la Consulatul de la Bari: Lucreția Tănase – Consul General, Dan Ștefaneasa – Consul, Mihai Ion Știrbu, Vice-Consul, Andreea Ciuca, Tiana Cebuc și Liviu Cebuc, și nu in ultimul rând pe colegii lor de la Bari, care au lucrat in tandem cu Cosenza, pentru profesionalismul și operativitatea cu care au rezolvat fiecare situație în parte!

Ce este un consulat itinerant

Consulatul itinerant este măsura prin care autorităţile române vin în întâmpinarea solicitărilor de cereri pentru servicii consulare în cazul deplasărilor la mare distanţă, a persoanelor vârstnice sau bolnave, a celor cu posibilităţi materiale mai reduse şi a celor care nu au posibilitatea de a se deplasa la sediul misiunii.