Controale la granița cu Italia, acordul Schengen suspendat pentru două săptămâni

Începând cu 5 iunie, Italia va introduce controale speciale la frontierele sale interne cu Slovenia, Austria, Elveția și Franța.

Decizia, anunțată de Ministerul italian de Interne, este motivată de organizarea summit-ului G7 în regiunea Puglia, la Borgo Egnazia, provincia Bari din regiunea Puglia.

Reintroducerea controalelor la frontiere va avea loc de la ora 14:00 pe 5 iunie până la ora 14:00 pe 18 iunie 2024.

Măsuri de securitate și ambuteiaje la granițe

Reuniunea șefilor de stat și de guvern din cele șapte mari țări industrializate (SUA, Japonia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța și Italia) va avea loc între 13 și 15 iunie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În această perioadă, controalele la frontiere vor fi stricte, ceea ce va duce inevitabil la ambuteiaje.

Controalele vor dura până pe 18 iunie

Ministerul de Interne italian informează că „frontierele naționale terestre, maritime și aeriene vor fi temporar supuse controalelor, conform practicii consolidate de către state în ocazia evenimentelor similare.”

Suspendarea regimului ordinar de libertate de mișcare în cadrul Zonei Schengen este activată în conformitate cu articolele 25 și 27 din Regulamentul UE 2016/399 din 9 martie 2016.

Controale și în Franța

În paralel, Franța va efectua controale aleatorii la frontierele sale interne până la sfârșitul lunii octombrie, în contextul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Principiul proporționalității în controalele Schengen

Conform Comisiei Europene, statele membre au puterea de decizie în ceea ce privește controalele la frontierele din spațiul Schengen, cu condiția să respecte principiul proporționalității.

Astfel, măsurile adoptate de Italia și Franța sunt menite să asigure securitatea în perioade de risc sporit, în timp ce se încearcă minimizarea impactului asupra liberei circulații a persoanelor.