Copiii românilor din Italia nu învață limba română! Declarația ministrului Românilor de Pretutindeni

În fiecare an, din străinătate se întorc acasă, în România, sute de copii ai căror copii au învăţat în şcoli din alte ţări şi cărora le este foarte greu să se reintegreze în sistemul românesc de învăţământ. Dincolo de povara echivalării studiilor, unii copii mai au de învăţat şi limba română pe care fie au uitat-o, fie nu au ştiut-o niciodată.

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat, la un eveniment dedicat Zilei Limbii Române, că, în diaspora, sunt mulţi copii români, care nu învaţă Limba maternă, precizând că, în Italia, din peste 750.000 de elevi români, doar 12.000 fac ore de Limba română în şcoală.

„În diaspora lucrează aproximativ patru milioane de români, foarte mulţi copii sunt acolo. Doar în Italia, peste 750.000 de copii români sunt înscrişi în sistemul naţional de învăţământ. Dintre aceştia, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, reuşesc doar între 8.000 şi 12.000 de copii să aibă oră de Limba română pe săptămână, într-un sistem opţional sau datorită eforturilor miilor de voluntari, care sâmbăta sau duminica predau Limba română”, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac pentru Mediafax.

Statul român finanţează cinci şcoli de limba română din Grecia

Ministrul a explicat că statul român finanţează cinci şcoli de limba română din Grecia şi importanţa cunoaşterii limbii materne trebuie oferită de profesori şi specialişti.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Peste două săptămâni, vom fi la Atena deoarece statul român finanţează peste cinci şcoli de limba română. Suntem în faţa unui fenomen istoric, în care, într-adevăr, diaspora emergentă, comunităţile istorice ale României sunt în continuă dezvoltare şi dincolo de aspectele demografice, de aspectele sociale, trebuie să realizăm că limba română ieşită din arealul ei de formare modernă, este în faţa unor încercări extraordinare. Cred foarte mult că după ce vom da manuale copiilor, care astăzi învaţă în diaspora, avem nevoie de experţi, de vocile lingviştilor, ale profesorii de Limba română pentru a explica importanţa limbii materne”, a adăugat ministrul Românilor de Pretutindeni.