Copiii unei românce care a murit în Italia, despăgubiți cu sute de mii de euro. Tatăl condamnat pentru că a cheltuit din bani

Trei copii rămași orfani de mamă în urma unui accident rutier produs în Italia, unde microbuzul în care se afla femeia a fost lovit de un camion, au fost despăgubiți cu sute de mii de euro, dar tatăl lor a cheltuit în interes personal o mare parte din acești bani, deși era obligat să-i investească în titluri de stat sau în depozite bancare cu dobândă. Bărbatul, originar din județul Bihor, a fost executat silit, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, informează Adevărul.

Femeia a decedat în Italia, după ce un camion a lovit microbuzul în care călătorea conaționala noastră. În urma procesului care a avut loc, firma de asigurări a fost obligată să plătească daune morale de câte 210.000 euro în favoarea fiecărui copil şi de 160.000 euro pentru tată. Acesta din urmă era obligat să investească banii minorilor în titluri de stat sau în depozite bancare purtătoare de dobândă, dar a cerut să-i fie virați banii într-un cont de unde a cheltuit în scop personal 104.000 de euro.

După tragedia care a curmat viața mamei lor, copiii au fost luați de bunicii materni, iar tatăl s-a mutat cu altă femeie, într-o altă localitate. Cu toate acestea, timp de trei ani de zile el a continuat să încaseze alocațiile copiilor.

Având suficiente informații cum că tatăl „i-a furat” practic pe copii de bani, bunicii au făcut plângere la poliție și bărbatul a ajuns să fie judecat pentru gestiune frauduloasă.

„Inculpatul a acţionat cu intenţie directă atunci când şi-a însuşit banii din contul minorilor, şi-a construit imobile, şi-a achiziţionat maşini şi alte bunuri, în detrimentul copiilor săi minori”, se arată în sentinţa judecătorilor bihoreni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Pentru a se recupera paguba adusă copiilor, el va fi executat silit. În prezent, este anchetat și pentru abandon de familie, deoarece nu şi-a achitat obligaţiile faţă de copiii aflaţi în grija bunicilor. „Instanţa apreciază că acesta nu conştientizează gravitatea faptelor sale”, i-a reproşat judecătorul.

Sentința, pronunțată de Judecătoria din Aleșd, nu este definitivă, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.