Coronavirus în Italia, Guvernul interzice deplasările fără un motiv întemeiat în afara localităților

„Cu scopul de a contrasta și combate răspândirea virusului COVID-19, se interzice tuturor persoanelor fizice de a se transfera sau muta cu mijloace de transport publice sau private într-o localitate diferită decât cea în care se află, cu excepția exigențelor dovedite legate de locul de muncă, de absolută urgență sau din motive de sănătate.”

Textul de mai sus face parte din articolul 1 al ordonanței de urgență emisă duminică, 22 martie 2020, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne din Italia prin care se interzice orice deplasare în afara localităților de rezidență sau în care ne aflăm, dacă nu avem un motiv întemeiat, care să fie dovedit prin acte, cum ar fi motive legate de muncă, de sănătate sau o urgență absolută. Principalul obiectiv al acestei ordonanțe ar fi acela de a împiedica cetățenii italieni să se mai deplasese din nordul Italiei în sud.

Măsurile ordonanței, după cum se poate observa din imaginea de mai sus, vor fi aplicate începând de astăzi, 22 martie și vor rămâne valabile până când Președintele Consiliului de Miniștri, Giuseppe Conte, va emite un nou decret conform articolului 3 din decretul-lege dat în 23 februarie 2020, nr. 6. Încă de vineri executivul italian a introdus noi măsuri restrictive pentru a limita circulația persoanelor. Președinții regiunilor care fac parte dintre cele mai afectate de epidemie, printre care Lombardia, Veneto, Emilia Romagna și Piemont, au cerut în mod repetat blocarea totală pentru a opri răspândirea virusului și a evita prăbușirea sistemului de sănătate, luând în același timp inițiative teritoriale unice pentru a răspunde la situațiile de urgență.

Ministrul de Interne Luciana Lamorgese, a dispus alertarea sediilor și prefecturilor poliției pentru intensificarea controalelor atât în ​​stații cât și pe rețeaua de autostrăzi. În momentul de față, cei care nu respectă această interdicție riscă să fie denunțați pentru încălcarea articolului 650 din codul penal italian care prevede închisoarea până la trei luni sau o amendă până la 206 euro, dar guvernul ia în considerarea și emiterea unei noi măsuri cu sancțiuni mai severe.

În seara zilei de sâmbătă, 21 martie, premierul Conte a anunțat de asemenea o extindere a restricițiilor aplicate anterior pentru a închide „toate activitățile de producție din toată Italia care nu sunt strict necesare, nu sunt cruciale”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI