Coronavirus în Italia: un medicament pentru artrită accelerează vindecarea, disponibil numai pentru cazurile grave

Specialiștii italieni afirmă că au găsit un medicament care ar da bune rezultate în procesul de vindecare împotriva infecției cu noul tip de coronavirus. „Tocilizumab” este un medicament folosit de obicei împotriva artritei și s-a descoperit că accelerează vindecarea în cazul bolnavilor cu Covid-19. A fost testat deja pe pacienți în stare gravă și va fi distribuit gratuit de către compania farmaceutică producătoare pentru cei aflați într-o stare avansată a bolii, informează La Repubblica.

Tocilizumab, medicament utilizat pentru artrita reumatoidă, dă rezultate bune în cazurile severe de pneumonie interstițială cauzată de noul coronavirus și va fi distribuit gratuit spitalelor care solicită combaterea celor mai grave cazuri. Utilizarea acestui medicament pentru tratarea pneumoniei cauzată de CoViD-19 nu se bazează pe studii științifice, adică nu există studii clinice care să demonstreze eficacitatea acestuia împotriva noului virus. Însă, în urma rezultatelor pozitive obținute anterior în China și acum și în Italia la unii pacienți, comunitatea științifică arată interes pentru utilizarea lui.

„Deja la o distanţă de 24 de ore de la administrare au fost evidenţiate îmbunătăţiri încurajatoare mai ales la doi dintre pacienţii care prezentau un cadru clinic mai sever”, au explicat doi medici cercetători din Italia.

„Chinezii – adaugă ei – au avut de asemenea 21 de pacienţi trataţi care au arătat o îmbunătăţire importantă deja după 24-48 de ore de tratament care se efectuează printr-o singură administrare şi care acţionează fără să interfereze cu protocolul terapeutic pe bază de medicamentele antivirale folosite.”