Corupție și fraudă în Italia cu fonduri europene destinate agriculturii. Implicată și o companie cu sediul în țara noastră

Un număr de 24 de persoane au fost arestate sau supuse măsurii de supraveghere judiciară în Sicilia, în urma acuzațiilor de corupție și fraudă cu fonduri europene destinate unor proiecte din domeniul agricol. Printre cei arestați sunt funcționari publici locali și regionali, antreprenori și profesioniști în domeniu. Sunt implicate și companii cu sediul în afara Italiei, cum ar fi Meatech în Austria și Ungaria și C.Dil.Ro în România, informează într-un amplu articol Giornale di Sicilia.

Fonduri primite în mod ilicit în dauna Uniunii Europeane

Ancheta coordonată de Procuratura din Palermo și la care a participat Departamentul de Poliție Economică și Financiară s-a concentrat pe procesul de acordare a finanțărilor publice din agricultură în cadrul PSR (Programma di Sviluppo Rurale – Programul de dezvoltare rurală) pentru Sicilia 2007/2013 și 2014/2020. IPA (Inspectoratul Provincial al Agriculturii) este instituția responsabilă de evaluarea cererilor de obținere a fondurilor publice.

Au fost puse sub sechestru 14 companii, dintre care 3 cu sediul în străinătate (Ungaria, Austria și România) pentru o valoare de aproximativ 24 de milioane de euro. Autoritățile italiene au dispus confiscarea de active financiare, bunuri mobile și imobile în valoare de peste 12,5 milioane de euro, sumă care corespunde valorii contribuțiilor publice primite în mod necuvenit. Mai mult, a fost blocată plata altor fonduri de 3,5 milioane de euro.

Documente, certificate și facturi falsificate

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cercetările efectuate de Garda de Finanțe au scos la iveală existența mai multor acțiuni comune ilegale între antreprenorii privați ​​care propuneau cererile de finanțare și managerii/oficialii IPA din Palermo, vizând obținerea ilicită de finanțări publice semnificative prin intermediul falsificării documentelor care susțineau cererile.

Din anchetele referitoare la cereri s-a constatat că în perioada 2012 – 2018, s-au primit împrumuturi în valoare de aproximativ 10 milioane de euro de două companii atribuite direct sau indirect fraților Giovanni Salvatore și Francesco Di Liberto din Belmonte Mezzagno. Aceștia, cu ajutorul unor funcționari corupți, ar fi declarat în documente costuri mai mari decât cele suportate efectiv pentru realizarea programelor de investiții, ar fi folosit documente false atât bancare cât și administrativ-contabile și certificate falsificate eliberate de ASP (Azienda Sanitaria Provinciale) din Palermo.

Infracțiunile pentru care sunt acuzați cei implicați sunt asociere infracțională, fraudă agravată pentru obținerea de fonduri publice, corupție pentru o faptă contrară îndatoririlor oficiale, fals material și ideologic într-un act public, divulgarea secretului oficial, distrugerea și ascunderea de documente publice.

Carabinierii italieni au pus în aplicare în această dimineață un număr de 24 de ordine de arest și alte măsuri cautelare: pentru 4 persoane s-a dispus arestarea preventivă în închisoare, 12 au ajuns în arest la domiciliu și 8 sunt obligați să rămână în localitatea de reședință cu obligația de a se prezenta periodic la poliție.