Coșmarul trăit timp de 16 ani de Alina, ucisă în Italia de concubin. „Nu valorezi nimic, nu ești bună de nimic”

Alina Cozac, românca în vârstă de 40 de ani stabilită în Spoltore, provincia italiană Pescara din Abruzzo, a trăit un coșmar timp de 16 ani alături de partenerul ei, Mirko De Martinis.

Cu doar câteva ore înainte de a fi ucisă, ea a sunat-o pe sora sa, Octavia, care locuiește în Marea Britanie, mărturisindu-i că este epuizată și că dorea să scape din relația toxică în care se afla.

700-202309091508
Alina și Mirko. Sursă foto: ilmessaggero.it.

La data 22 ianuarie din acest an, Alina a fost găsită moartă în patul ei. Deși, inițial, Mirko a încercat să convingă familia concubinei sale și autoritățile italiene că aceasta a murit din cauze naturale, după ce s-a plâns de dureri la gât, autopsia a dezvăluit că a fost de fapt strangulată.

După opt luni de investigații, Mirko De Martinis a fost arestat pentru omor, dar el încă insistă că nu a ucis-o.

„Sunt nevinovat”, a spus bărbatul italian în dimineața zilei de vineri, 8 septembrie 2023, în fața judecătorului Giovanni De Rensis de la Tribunalul din Pescara.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Avem nevoie să aprofundăm anumite aspecte, apoi vom evalua dacă vom solicita arest la domiciliu”, a comentat avocatul inculpatului, Massimo Galasso, citat de ziarul Il Messaggero.

Pe de altă parte, procurorul șef Giuseppe Bellelli, care se ocupă de caz, a explicat: „Măsura preventivă nu se datorează doar riscului de repetare a infracțiunii ci, mai ales, indiciilor puternice de vinovăție și contaminării probelor”.

Conform anchetatorilor, după analiza telefoanelor mobile și a computerelor care aparțineau cuplului a reieșit o încercare de manipulare a datelor digitale, care a avut loc după moartea femeii de 40 de ani.

Expertiza asupra sistemelor informatice este unul dintre motivele pentru care au trecut 8 luni de la crimă până la arestarea suspectului. De asemenea, au fost necesare mai multe verificări medicale, au mai explicat anchetatorii.

Octavia, sora victimei, a descris cu durere momentele de după tragedie și comportamentul suspect al lui Mirko.

„M-a sunat (Alina – n.r.) chiar în după-amiaza dinaintea zilei în care el a ucis-o. Era epuizată și decisese că nu mai vrea să trăiască în acel infern care dura de 16 ani.

Aștepta doar să obțină permisul de conducere pentru a fi mai autonomă”, a precizat sora victimei, citată de ziarul Corriere della Sera.

sora-alinei-octavia
Octavia, sora Alinei. Sursă foto: corriere.it.

La câteva ore după aceea, în jurul orei 04:00 dimineața, mai exact, Mirko a sunat la 118 pentru a solicita o ambulanță, invocând un infarct suferit de Alina.

„Punctul de cotitură al cazului a avut loc atunci când, chiar după prima examinare, au apărut semne ale unei presiuni puternice asupra gâtului Alinei și a unei posibile strangulări”, a mai precizat procurorul Bellelli.

Cei șase frați ai româncei, dintre care unii locuiesc în Italia, nu au avut niciodată îndoieli că el a fost cel care a ucis-o.

Încă de la început, versiunea lui despre acea noapte părea nesigură, susținând că „Alina a avut mai întâi dureri puternice la gât și apoi a murit brusc” în casa lor din Spoltore.

„În acea noapte, sora lui Mirko ne-a anunțat că Alina se simte rău și imediat au fost multe detalii care nu se potriveau. Ne-a spus că s-a simțit rău și că ambulanța a durat 25 de minute să ajungă.

Dar cum este posibil, când spitalul este la doar 500 de metri distanță? Ar fi putut să o ducă acolo și în brațe”, a spus Octavia.

Și apoi a apărut „castelul de minciuni”, așa cum îl definește sora româncei ucise, pe care italianul l-a relatat.

„A spus că Alina a avut brusc dureri la gât. A luat un Aulin și s-a culcat. Dar puțin timp după, a auzit un geamăt și ea era deja moartă.”

Detalii care sugerează, dacă nu o premeditare, cel puțin – așa cum susține avocatul familiei de români, Walter Biscotti – „o tentativă stângace de a-și crea un alibi”.

Autopsia a confirmat că moartea a fost cauzată de „asfixiere mecanică violentă prin strangulare prin compresie atipică a gâtului”.

Potrivit expertizei medico-legale, femeia „probabil a fost luată prin surprindere în pat și strangulată cu genunchiul sau cu antebrațul”.

Mai mult, coșmarul familiei Alinei era abia la început, pentru că italianul nu numai că nu-și făcea procese de conștiință pentru crima pe care (legea ne obligă să precizăm se suspectează momentan că) o făcuse, dar se gândea și cum să facă bani din asta.

„A profitat de ea chiar și după moarte. La numai câteva ore după aceea, vorbea doar despre bani. Spunea că salvatorii au ajuns târziu și că ar trebui să-i dea în judecată și să ceară despăgubiri.

A avut chiar tupeul să inițieze o strângere de fonduri pentru cheltuielile de înmormântare. I-am spus că nu este nevoie, dar el nu a vrut să audă. Și, în cele din urmă, banii strânși au ajuns în buzunarul său”, a mai povestit Octavia.

„Alina era veselă, plină de viață și mereu pozitivă. L-a cunoscut la o petrecere, dar a tratat-o foarte rău de la început.

Îi spunea «nu valorezi nimic», «nu ești bună de nimic». Dar ea nu avea forța să reacționeze.

Era dominată de acel bărbat care practic nu făcea nimic. În cele din urmă, trăia din ajutorul social, în timp ce sora mea muncea din greu, făcând curățenie sau lucrând în restaurante”, a ținut să mai precizeze sora Alinei.

În ultima lor conversație, Alina i-a mărturisit surorii sale că dorește să scape de relația toxică în care se afla și că aștepta să obțină permisul de conducere pentru a fi mai independentă. Din păcate, nu a mai avut șansa să își îndeplinească visul.

Abia în ultimii ani Alina realizase că nu putea continua așa, conform celor spuse de sora ei.

„La ultimul apel era disperată, dar hotărâtă. M-a întrebat dacă o pot ajuta financiar. Eu am încurajat-o: «nu-ți fă griji». Dar el nu i-a dat timp…”, și-a amintit Octavia îndurerată.

Sora Alinei crede că italianul a ucis-o tocmai pentru că a realizat că, spre deosebire de alte ocazii, Alina era hotărâtă să plece în câteva zile.

„A orchestrat totul și apoi a vrut să facă să pară o moarte din cauze naturale. Chiar și asupra surorii lui, care a fost prima care a susținut această versiune complet falsă, magistrații ar face bine să investigheze”, a conchis Octavia.

Familia speră acum doar că justiția italiană își va face datoria și va aduce vinovatul în fața legii.

Distribuie acest articol