Cristian, muncitorul român mort în Italia sub dărâmăturile clădirii la care lucra. A strigat după ajutor, dar nimeni nu i-a putut salva viața

Muncitorii constructori care au murit sâmbătă, 13 martie, la San Pio delle Camere, în provincia L’Aquila (Abruzzo), în timp ce un zid al clădirii la care lucrau s-a prăbușit peste ei sunt Cristian Susanu, 42 de ani, cetățean român rezident la Roio și Dzevdet Uzeiri, macedonean în vârstă de 61 de ani cu domiciliul în Castelnuovo.

O tragedie incredibilă, o moarte crudă și nedreaptă pentru cei doi bărbați care lucrau la demolarea unei construcții afectate de cutremurul devastator din 2009, când 309 oameni și-au pierdut viața și numeroase clădiri au suferit daune importante.

Pe șantier se aflau în total 5 lucrători (nu șase cum s-a crezut inițial) când un zid al clădirii s-a prăbușit instantaneu. Trei dintre muncitori au reușit să se îndepărteze la timp, dar Cristian Susanu și colegul său au fost prinși sub dărâmături. Strigătele lor disperate după ajutor au putut fi auzite pentru o vreme de echipele de salvatori sosite la fața locului, dar până s-a ajuns la ei muncitorii au decedat.

Echipele de salvatori lucrând să ajungă la muncitorii prinși sub dărâmături

Corpurile neînsuflețite au fost scoase de sub dărâmături abia în cursul nopții, după mai multe ore de la incident, deoarece victimele au fost prinse în partea cea mai joasă a clădirii, unde se afla un fel de cantină pentru vinuri. Acest aspect a făcut extrem de dificilă operațiunea, cei peste 40 de pompieri prezenți au trebuit să asigure mai întâi zona pentru a evita ca alte ziduri să se dărâme.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei cinci muncitori erau angajații companiei de construcții Habita, cu sediul în Aquila, al cărui proprietar este originar din San Pio delle Camere. Procuratura a deschis o anchetă pentru a reconstitui dinamica accidentului de pe șantierul care era deschis într-o zi de sâmbătă după amiază. „O altă tragedie care pune sub semnul întrebării lipsa măsurilor de prevenire a accidentelor la locul de muncă și a controalelor. Fără siguranță nu există demnitate la locul de muncă”, a comentat pe Twitter Luigi Sbarra, noul secretar național al sindicatului CISL.

Cristian Susanu, originar din localitatea Traian, județul Neamț, era căsătorit și avea un băiețel de 7 anișori. Era cumnatul preotului paroh Don Ciprian Petrișor, din Prata D’Ansidonia, provincia L’Aquila.

„Întreaga Arhiepiscopie se roagă și este alături de marea durere a familiilor celor doi muncitori care au fost victimele accidentului de pe șantierul din San Pio delle Camere. Cardinalul și întregul cler îl îmbrățișează în special pe Don Ciprian Petrișor, parohul din Prata D’Ansidonia, al cărui tânăr cumnat, Cristian Susanu, a fost victima acestei tragedii”, se arată pe pagina de Facebook a Bisericii din L’Aquila.

@rotalianul