Criză de guvern în Italia: Salvini rupe coaliția și cere alegeri anticipate

„Să mergem imediat în Parlament pentru a recunoaște că nu mai există o majoritate, așa cum a devenit evident după votul pentru TAV (Treno Alta Velocità) și să dăm rapid cuvântul in nou alegătorilor”.

Sunt cuvintele dure folosite joi seara, 8 august 2019, de Matteo Salvini, vicepremier, Ministru de Interne și președinte al partidului Liga din Italia care se află la guvernare alături de partidul Mișcarea 5 Stele din luna iunie a anului trecut. Potrivit presei italiene, Salvini a cerut președintelui Consiliului de Miniștri, Giuseppe Conte, să-și dea demisia și să se organizeze alegeri anticipate în luna octombrie a acestui an.

Totodată, Salvini a anunțat că pentru următoarele alegeri se propune pe el însuși ca prim-ministru în Italia și le-a cerut italienilor să-i dea putere deplină pentru a-și duce promisiunile din campania electorală la bun sfârșit.

„Am făcut o alegere curajoasă. Acum întreb poporul italian dacă are bunăvoința de a-mi da putere deplină pentru a putea face ceea ce am promis, fără piedici. Cine îl alege pe Salvini știe ce alege”, a spus vicepremierul italian.

Premierul Conte a spus vineri, 9 august 2019, că Salvini trebuie să le explice italienilor de ce doreşte prăbuşirea coaliţiei de la guvernare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu ţine de Ministrul de Interne să convoace parlamentul sau să stabilească agenda unei crize politice”, a spus premierul, care s-a angajat să meargă în faţa parlamentului pentru a se asigura că „această criză declanşată de Salvini este cea mai transparentă din istoria Republicii”.

Într-un comunicat trimis publicităţii de biroul său, premierul Conte, care este apropiat de partidul Mişcarea 5 Stele, a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini împotriva miniştrilor săi şi l-a acuzat că lucrează cu „sloganuri” pentru a-şi spori popularitatea.

„Trebuie să explice în faţa alegătorilor care au crezut în promisiunea schimbării motivele care l-au făcut să întrerupă timpuriu şi abrupt activitatea guvernului”, a precizat Conte.

Criza guvernamentală din Italia a făcut ca indicele „spread” (diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la zece ani şi cele germane cu aceeaşi scadenţă) să crească la 237, creștere care, din punct de vedere economic, crează preocupări în rândul italienilor.

Între timp, Salvini este criticat de italieni pe rețelele de socializare pentru turneul „fără tricou” făcut pe plajă pentru a câștiga simpatia alegătorilor, turneu în urma căruia au apărut mai multe fotografii care-l pun pe Ministrul de Interne în ipostaze mai puțin demne de funcția sa, spun criticii. Într-una dintre aceste imagini, președintele Liga apare în bustul gol în timp ce dansează cu o animatoare pe plajă, iar într-o altă fotografie apare în timp ce mixează muzica alături de un DJ.

Imaginea pentru care Salvini este criticat în aceste zile. Sursa foto: Twitter