Criză mare de badante și menajere în Italia. „Sunt de negăsit, avem nevoie de ele pentru bătrânii noștri”

Reprezentanții Asociației Assindatacolf, sindicat al angajatorilor personalului casnic din Italia, se plâng de lipsa personalului casnic (bone, îngrijitoare și menajere) în condițiile în care populația țării îmbătrânește pe zi ce trece. Recent, în cadrul decretului de aprobare a permiselor de muncă pentru imigranții extra-comunitari nu au fost introduse cote pentru sectorul casnic.

„Avem nevoie de badante pentru bătrânii noștri. Anul acesta nu există cote de imigranți pentru munca în sectorul casnic. Nici menajere și nici babysitter nu se mai găsesc. A devenit o urgență pentru că populația italiană îmbătrânește, numărul persoanelor care nu se mai pot îngriji singure este în creștere și cererea de asistență este tot mai mare”, a declarat Andrea Zini, președintele Assindatacolf (Asociația națională a angajatorilor autohtoni) citat de La Repubblica.

Conform sindicatului respectiv, familiile italiene întâmpină mari dificultăți în găsirea de personal dispus să se ocupe de persoanele în vârstă și de cele cu dizabilități. De asemenea, lipsesc în Italia menajerele și bonele.

Îngrijitoarele din Italia, conform unei estimări Censis (Institutul de cercetare socio-economică), ar fi în jur de un milion și șase sute de mii, iar o mare parte din ele lucrează la negru.

Încă din 2020, amintește Zini, „estimasem un deficit de peste 60.000 de lucrători în sectorul de asistență casnică și ar mai fi nevoie de sosirea a încă 10.000 de îngrijitoare și menajere în fiecare an până în 2025.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Multe badante originare din țările Europei de Est au plecat din Italia spre Germania sau Franța, unde salariile sunt mai mari, au condiții mai bune de muncă și nivelul de trai este mai ridicat”, a mai precizat reprezentantul Assindatcolf.

Și mai este un element pe care Andrea Zini ține să-l scoată în evidență: „Lipsa personalului casnic este un fenomen destinat să crească nu numai din cauza îmbătrânirii progresive a populației, ceea ce va duce la creșterea inevitabilă a cererii de asistență, dar odată cu populația îmbătrânesc și îngrijitoarele angajate acum în sector”.

Lucrătoarele casnice cu vârsta sub 30 de ani reprezintă doar 7% din total, în timp ce 57% au între 30 și 54 de ani, iar 35% au peste 55 de ani.

„Acest lucru înseamnă că, în următorul deceniu, mulți dintre lucrătorii casnici care activează astăzi vor fi pensionați sau se vor apropia de vârsta de pensionare. Dacă la aceasta se adaugă încetarea activității din alte motive, întoarcerile în țara de origine și schimbarea profilului activității, situația riscă să devină alarmantă. Pentru a face față sunt necesare stimulente economice din partea statului, dar mai ales reguli noi care reglementează intrarea în Italia pe motiv de muncă”, a mai precizat Andrea Zili.

Pentru cetățenii UE încheierea unui contract de muncă în Italia se face doar cu buletinul, în același mod în care procedează cetățenii italieni.

Pentru persoanele din afara Uniunii Europene (extra-comunitare) angajarea este mult mai dificilă. Acestea trebuie să primească mai întâi de la statul italian un permis de ședere. „Cel puțin jumătate dintre străinii care au prezentat cererea în 2020, plătind 500 de euro, nu au primit încă permis de ședere din cauza întârzierilor birocratice”, a mai spus președintele Assindatcolf.

Italia are cea mai rapidă rată de îmbătrânire din UE iar populaţia a scăzut sub 59 de milioane de locuitori în 2022, informează agenţia naţională de statistică Istat.

O populaţie în scădere şi care îmbătrâneşte este o mare problemă pentru o economie în stagnare ca aceea a Italiei, pentru că înseamnă o productivitate mai mică, o capacitate redusă de inovaţie și costuri mai mari pentru asistenţa socială și medicală.

- Continuarea după publicitate -

„Perspectiva demografică a ţării noastre este caracterizată de o creştere semnificativă a speranţei de viaţă şi de o scădere la fel de pronunţată a ratei naşterilor, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă a populaţiei comparativ cu restul Europei”, a declarat preşedintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere în Parlamentul de la Roma.

În septembrie, Istat a făcut publice previziuni conform cărora Italia ar putea pierde 20% dintre locuitorii săi, iar populaţia ar urma să scadă, conform unui scenariu standard, de la 59,2 milioane în 2021 la 54,2 milioane în 2050 şi 47,7 milioane în 2070.