Crotone – tânăr român decedat în urma unei căzături accidentale. Organele sale au salvat alte două vieți.

Astăzi comunitatea din Carfizzi este foarte întristată în urma morții premature a lui Tim, un tânăr din România stabilit aici. Tim era o persoană îndrăgită de toată comunitatea pentru bunătatea și disponibilitatea sa. În numele întregii comunități din Carfizzi exprim cele mai sincere condoleanțe soției Daniela și fiului Adrian și le mulțumesc pentru gestul generos de a dona organele lui Tim, un gest care ne-a emoționat pe toți. Mulțumesc și odihnească-se în pace!

Prin acest mesaj scris pe Facebook, primarul din localitatea Carfizzi, provincia Crotone, Carmine Maio, și-a exprimat regretul propriu și al întregii comunități pentru moartea lui Timofte Marcu, un tânăr român stabilit în localitate care, în urma unei căzături accidentale care i-a provocat grave traume craniene, a părăsit această lume sâmbătă, 11 februarie, 2017, la spitalul „San Giovanni di Dio” din Crotone.

În ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-l salva, tânărul nostru român nu a făcut față rănilor foarte grave, lăsând astfel în urmă o soție, un fiu și o întreagă comunitate îndurerată dar și salvând viețile altor persoane datorită deciziei altruiste și imediate a soției sale, Daniela, de a dona organele soțului persoanelor care se aflau pe lista de așteptare.

O echipă de chirurgi din Cosenza, coordonată de Centrul Regional de Transplanturi, a ajuns în grabă la spital pentru a extrage cei doi rinichi ai tânărului români care au fost deja transplantați altor persoane și care erau constrânse să facă dializă pentru a nu muri. Imediat după extragerea rinichilor, un chirurg din Secția de Oculistică a spitalului din Crotone a extras din ochii tânărului corneele care, la fel ca și rinichii, au fost transplantate de urgență la o persoană care în curând își va recăpăta vederea datorită conaționalilor noștri.

Trebuie să spunem că acesta este al doilea caz, după mulți ani, de donație a organelor, datorită solidarității și altruismului cetățenilor români. O mare lecție de simț civic pentru noi calabrezii, atât de insensibili la donarea organelor”, a declarat medicul anestezist Francesco Bossio și co-ordinator spitalicesc pentru donarea de organe și țesuturi la spitalul din Crotone.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform AIDO (Associazione Italiana Donatori di Organi), la data de 31 decembrie, 2015, 9070 de persoane se aflau pe listele de așteptare pentru un organ, lista cea mai mare fiind cea cu rinichi – 6765 de persoane în așteptare, urmată apoi de cei care așteaptă un ficat – 1072, cei care așteaptă o inimă – 731 de persoane, plămân – 383 și pancreas – 248 de persoane.

Timpul mediu de așteptare este de obicei 3,1 ani pentru un rinichi, 2 ani pentru un ficat și 2,8 ani pentru o inimă, în timp ce rata mortalității a persoanelor de pe aceste liste care nu găsesc un donator în timp este de 1,6% pentru rinichi, 5,3% pentru ficat și 7,2% pentru inimă.

@rotalianul