O întrebare a unei românce din Italia pe un grup de Facebook ne-a atras în mod deosebit atenția, conaționala noastră dorea să știe dacă la sosire în România mai face carantină, în condițiile în care a primit ambele doze de vaccin anti-covid. „În legătură cu restricțiile la intrare în România, persoanele cu ambele doze de vaccin mai fac oare carantină la întoarcerea din Italia?”, întreba femeia. Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia, nu vor fi supuse măsurii de carantinare la sosirea în România.
Potrivit Hotărârii nr. 21 din 02/04/2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Italia este în continuare inclusă pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.
Persoanele care intră în România din Italia trebuie să prezinte certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în țară și vor fi supuse măsurii carantinei timp de 10 zile. Rezultatul negativ al testului RT-PCR poate fi prezentat și în formă electronică, în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
În cazul în care nu se prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR la SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
Redăm mai jos excepțiile de la efectuarea carantinei pentru persoanele care vin în România din țările/zonele considerate cu risc epidemiologic ridicat. Carantina nu este obligatorie pentru:
a) persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național;
b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară;
c) persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data administrării acesteia până la momentul intrării în România.
d) persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de muncă, în domeniul asistenţei sociale în țările membre ale UE;
e) persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;
f) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;
g) membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparținând instituțiilor internaționale, piloții de aeronave şi personalul navigant al acestora, personalul navigant român, maritim şi fluvial, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, sportivii români, care își desfășoară activitatea în alte state și care sunt convocați la loturile naționale, angajații/reprezentanții operatorilor economici din România care efectuează deplasări în afara teritoriului României în scopul negocierii/semnării unor contracte/acorduri comerciale, dacă prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), precum și un document justificativ de participare la negociere sau contractul/acordul comercial semnat. Întreaga listă de excepții o puteți consulta aici.