8 decembrie, zi liberă în Italia. Cum ești plătit dacă alegi să lucrezi și care este semnificația zilei

În Italia sărbătorile naționale notate cu roșu în calendar sunt decretate prin lege ca zile libere deci nelucrătoare. Printre acestea se numără și ziua de 8 decembrie, denumită Festa dell’ Immacolata Concezione în care se sărbătorește neprihănita zămislire a Sfintei Fecioare Maria.

Sunt considerate sărbători naționale recunoscute de legislația în vigoare, următoarele zile:

 • 1 ianuarie – Anul Nou;
 • 6 ianuarie – Epifania;
 • Lunea Paștelui (a doua zi de Paști) – Pasquetta sau Lunedi del’ Angelo;
 • 25 aprilie – Ziua eliberarii (Festa della liberazione);
 • 1 mai – Ziua internațională a celor ce muncesc (Festa dei lavoratori);
 • 2 iunie – Ziua Republicii Italiene (Festa della Repubblica);
 • 15 august – Ferragosto;
 • 1 noiembrie – Sărbătoarea tuturor sfinților (Ognisanti);
 • 8 decembrie – Festa dell’ Immacolata Concezione;
 • 25 decembrie – Nașterea Domnului – Crăciunul (Natale);
 • 26 decembrie – Sfântul Ștefan (Santo Stefano).

La aceste zile se adaugă Paștele, care cade întotdeauna duminica și Ziua patronului protector al localității unde lucrătorul ăși desfășoară activitatea, aceasta fiind diversă de la o localitate la alta.
Legea italiană respectă și prevede dreptul lucrătorilor de a se bucura de aceste sărbători ca zile libere retribuite.
În aceste zile va fi respectată perioada de odihnă completă, retribuția lunară nefiind afectată în niciun fel.
Nu sunt considerate în schimb sărbători naționale și deci nelucrătoare, acele zile care chiar populare fiind, nu sunt recunoscute de legislația în vigoare. De exemplu: San Valentino, Festa del papa, Festa della mamma, Festa della donna sau Martedi Grasso.

Cum sunt retribuite festivitățile naționale în Italia

Din punct de vedere legal, festivitățile precum ziua de 8 decembrie, reprezintă zile libere, retribuite în „busta paga” cu retribuția de bază, ca o zi normală lucrată.

Cine lucrează primește pe lângă plata zilei, un plus de 60%

Prestațiile de muncă efectuate însă în sărbătorile naționale sus menționate vor fi remunerate cu o majorare de 60% a orelor de lucru efectuate.
În cazul în care sărbătoarea coincide cu o zi de duminică, lucrătorul va avea dreptul de a recupera ziua de odihnă în altă zi sau, ca alternativă, la plata unui procent de 1/26 din totalul retribuției lunare totale.
Lucrătorilor angajați în maniera fixă (salariu fix) care aleg să se bucure de zilele libere și să nu lucreze, le revine retribuția normală, în fapt retribuția lunară nesuferind nici o modificare, deoarece aceasta este calculată pentru toate zilele lucrătoare.
Și pentru cei ce lucrează la ore, retribuția de bază va fi majorată cu 60% în cazul în care prestează servicii în aceste zile festive.

În oricare dintre cazurile prezentate, se va ține cont de categoria Contractului Național Colectiv de Muncă (CCNL) de care lucrătorul aparține și de prevederile acestuia.

În cazul lucrătorilor din sectorul casnic

Retribuția va fi raportată la numărul de ore săptămânale înscrise în contractul de muncă. De exemplu, dacă lucrătorul efectuează servicii 24 din 24 ore dar în contract are 25-40 de ore săptămânale, există posibilitatea, legală de altfel, ca el să fie retribuit conform orelor din contract și nu a celor prestate efectiv.
De aceea este indicat ca fiecare lucrător, în baza sarcinilor de servici și a patologiei persoanei asistate precum și în funcție de nivelul de încadrare, să clarifice încă de la începutul raportului de muncă acest aspect cu angajatorul.

În acest an ziua de 8 decembrie, „Festa dell’ Immacolata” cade sâmbăta

Multe lucrătoare din domeniul casnic lucrează sâmbăta până la prânz. În acest caz, lucrătoarele domestice au dreptul să beneficieze de ziua de sărbătoare liberă, plus plata în „busta paga” (fluturașul de salariu) a unei jumătăți de zi ca repaus neefectuat.
Considerând că în multe cazuri funcționează acordurile între lucrător și angajator, aceștia pot conveni de comun acord în ceea ce privește plata sau dreptul la liber, în aceste zile festive.

8 decembrie – „Festa dell’ Immacolata Concezione”, semnificația zilei

În religia catolică, „Immacolata Concezione” este o dogmă care privește în special păcatul original. Conform Bisericii catolice, orice ființă care se naște, se naște cu păcat, în afară doar de Maria, mama lui Cristos, care este considerată fără de păcat.
„Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria” este celebrată de Biserica catolică pe 8 decembrie, în fiecare an. Data precede fix perioada de nouă luni până la nașterea Maicii Domnului, adică 8 septembrie.
Semnificația termenului de „Concepimento” referitoare la această dată, se referă la primul moment de existență sub formă embrionară al viitoarei Sfintei Maria, abia concepută de mama sa, Ana.

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Te-ar mai putea interesa

Publicitate
Susține publicația noastră!