Cum îți poți transfera pensia din România în altă țară din străinătate

Cetățenii români care se mută în altă țară au posibilitatea de a cere transferul drepturilor la pensie, conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). În această situație, pentru pensionar sunt necesare practic trei documente:

  1. Declarație de transfer în străinătate a drepturilor de pensie, (modelul poate fi descărcat online);
  2. Un document care să confirme detaliile bancare (contul bancar) unde se vor transfera drepturile de pensie;
  3. O copie a actului de identitate al solicitantului care să ateste domiciliul în străinătate.

Înainte de a cere transferul pensiei în străinătate, solicitantul trebuie să-și deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu din străinătate. Nu este necesară deschiderea contului la o bancă apartinând Grupului Citi, dar această optiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse, specifică CNPP.

- Continuarea articolului după publicitate -

Apoi, solicitantul poate să depună la casa teritorială de pensii din România în a cărei evidență se află, o declarație de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite în cadrul sistemului public de pensii. Această declarație trebuie să fie însotiță de un document care să confirme detaliile bancare și de o copie a actului de identitate al solicitantului care să ateste domiciliul actual.

Detaliile bancare includ: 

  • adresa completă a beneficiarului;
  • denumirea si adresa băncii beneficiarului;
  • codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul;
  • numărul de cont internațional bancar.

Documentele pot fi depuse personal sau prin mandatar (cu procură specială). Totodată, pensionarii mai au și varianta expedierii prin poștă sau cea a expedierii prin e-mail a documentelor scanate, la adresa electronică oficială a casei de pensii.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos