Cum reacționează o italiancă în fața unui soț violent și cum reacționează o româncă

Mi-e foarte greu să-nțeleg de ce femeile din țările occidentale nu stau prea mult pe gânduri când vine vorba de a denunța un soț sau partener violent, în timp ce femeile din țara noastră tolerează acest comportament, de multe ori chiar și până la moarte.

Să fie vorba de educație? Cu siguranță sunt și autoritățile române cele care nu fac destule pentru a le încuraja să apeleze la forțele de ordine sau pentru a le face să se simtă în siguranță. Poate e și ceva din cultura noastră care îndeamnă la tolerarea acestor violențe față de femei. Cert este că, în alte țări mai dezvoltate, femeile nu rabdă la infinit teroarea la care sunt supuse de bărbații violenți.

Deși nu ar trebui să ne mai mire acest fapt, ci ar trebui să ne întrebăm cum să facem să-l combatem, eu unul rămân extrem de surprins de fiecare dată când văd cu claritate această diferență. De parcă româncele nu ar simți cu aceeași insuportabilitate durerea și umilința la care sunt supuse. Și m-a surprins să văd această diferență, pentru a nu știu câta oară, într-un comunicat al Poliției de Stat din Italia care relatează două cazuri de violență domestică ce au avut loc joi, 1 aprilie 2021.

„Poliția de Stat din Genova, în cadrul a două intervenții distincte pentru violență domestică, a denunțat doi bărbați, respectiv unul de 46 de ani originar din Genova (Liguria), pentru ultraj și amenințări la adresa unui organ public, și unul de 47 de ani, român, pentru vătămare corporală și amenințări grave (la adresa soției sale – n.r.)”, se arată în comunicatul polițiștilor italieni publicat pe site-ul oficial.

Cum reacționează o italiancă în fața unui soț agresiv

În primul caz, mai spun polițiștii italieni, cea care a solicitat intervenția forțelor de ordine a fost soția bărbatului de 46 de ani pe care femeia l-a scos pur și simplu afară din casă în urma unor discuții, iar el s-a întors cu un ton amenințător, pretinzând să fie lăsat să intre în locuința familială.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Femeia s-a opus, dar cunoscând temperamentul violent al bărbatului, a contactat Poliția. Agenții, care l-au găsit în afara locuinței, în stare de ebrietate și fără mască, au fost primiți de acesta cu toată agresivitatea, atacându-i și amenințându-i”, se mai arată în comunicat.

Individul a fost calmat apoi de polițiști și denunțat pentru ultraj, amenințări, ebrietate într-un loc public și nerespectarea normelor anti-COVID.

Cum reacționează o româncă în fața unui soț violent

La numai câteva ore după cazul familiei italiene, aceiași polițiști au primit un nou apel legat de un caz de violență în familie, dar de această dată în plină stradă, în piazza Martinez din Genova. Iar cel care a apelat a fost un simplu trecător ce a asistat la scena umilitoare la care a fost supusă o româncă de soțul ei, român și el.

„În apropierea stației de autobuz (polițiștii – n.r.) au găsit o femeie vizibil speriată ce a declarat că a fost lovită puternic cu palma peste față de soțul ei, care a fugit de puțin timp, știind că va sosi Poliția, dar nu înainte de a amenința-o cu moartea”, spun polițiștii.

„După ce au ajutat victima, agenții de poliție s-au deplasat la domiciliul soților pentru a-l căuta pe agresor, care a ajuns după câteva minute la bustul gol și cu o rană sângerândă la mână. Bărbatul, simulând uimire față de prezența polițiștilor, a declarat că-i este cald și a negat că și-a lovit soția”, se mai precizează în încheierea comunicatului.

De ce româncele nu denunță violențe partenerilor din prima secundă în care acestea au loc?

„În societatea tradiţională românească, rolul femeii este mult inferior celui al bărbatului. Din această cauză, femeile nu recunosc ca un act de violenţă anumite gesturi ale bărbatului, ci le consideră acceptabile. Cu alte cuvinte, chiar dacă i s-a vorbit urât sau dacă a fost agresată, în foarte multe situaţii femeia nu consideră că a fost supusă unui abuz”, a explicat în urmă cu câțiva ani sociologul Mircea Kivu, citat de ziarul Adevărul.

„În general, femeile abuzate de parteneri sunt predispuse la boli somatice, unele ajung să consume cantităţi considerabile de alcool şi prea puţine chiar ne cer sprijinul pentru a depăşi aceste probleme. Altele, habar nu au că pot fi protejate. Vorbim, deci, şi de lipsă de educaţie în acest sens. Societatea noastră permite abuzurile, încă mai există”, spunea şi psihologul Daniela Gheorghe pentru același ziar.

„Ceea ce puţine femei ştiu este că există un ciclu al violenţei domestice, în care ea este agresată, apoi urmează o perioadă în care agresorul se simte vinovat şi o copleşeşte cu cadouri, femeia îl iartă şi merge mai departe, apoi o iau de la capăt. Cert este că ciclul abuzului va reveni. În aceste situaţii rămân, de obicei, femeile care au dependenţe emoţionale”, a mai adăugat Daniela Gheorghe, adăugând că o altă problemă frecventă la noi în ţară o reprezintă abuzurile în rândul tinerelor până în 16 ani.

Datele arată că bărbați violenți sunt peste tot în lume, chiar și în țările occidentale. Diferența este că în România femeile nu denunță abuzurile lor și trăiesc ani de zile în acest context, descurajate fiind și de indiferența autorităților cu privire la acest subiect.

Dar dacă vă aflați într-o altă țară, în special în Italia, protecția și susținerea din partea autorităților este garantată în aproape 100% din cazuri, indiferent de naționalitate. Prin urmare, nu ezitați să cereți ajutor.

Sunteți victimă sau martor la scene de violență domestică?

Vă reamintim datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.
Distribuie acest articol