Metode de prevenire și combatere a somnolenței la volan pentru a preveni tragediile

Specialiștii ne recomandă să nu ne urcăm niciodată la volan atunci când nu suntem perfect odihniți, însă urgențele și situațiile neprevăzute ne împing să conducem și atunci când nu suntem în formă maximă. Acest lucru face ca riscul de a adormi la volan să fie tot mai ridicat.

Ce se întâmplă atunci când te urci obosit la volan?

Starea de oboseală te va face să nu mai reacționezi corect în anumite situații, timpii de reacție scăzând în mod considerabil. În plus, vei avea tendința să apeși mult mai tare pedala de accelerație, tocmai pentru a ajunge mai repede la destinație și a te odihni.

Sfaturi  care te ajută să nu adormi la volan

Chiar dacă nu este recomandat condusul în condiții de oboseală, există situații în care nu putem renunța la mașină și trebuie să ne deplasăm în diferite locuri. Atunci când oboseala ne cuprinde, există trucuri care ne ajută să nu adormim la volan:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

1. Odihnește-te mult înainte
Dacă știi că urmează să faci un drum lung și obositor, de preferat ar fi să te odihnești cât mai bine înainte. Chiar dacă organismul tău se va simți obosit după mai multe ore de condus, faptul că te-ai odihnit înainte va evita apariția incidentelor.

2. Nu consuma alcool
Nu consuma alcool înainte de a te urca la volan. Fie că este vorba despre un pahar de bere, fie că vorbim despre mai multe pahare de tărie, cantitatea nu face diferența în astfel de situații. Astfel, nu consuma deloc alcool înainte de a te urca la volan și asta pentru că în combinație cu oboseala, acesta poate favoriza apariția somnului la volan.

3. Nu acorda prea multă încredere energizantelor și produselor pe bază de cafea
Nu te baza pe efectul energizantelor și cafelei. De multe ori, acestea pot avea un efect înșelător și îți pot da senzația că starea de oboseală a dispărut, chiar dacă aceasta este încă prezentă.

4. Nu mânca foarte mult înainte de a pleca la drum
Dacă urmează să pleci la drum lung, nu mânca foarte mult înainte. Având stomacul plin, organismul tău va simți nevoia să se relaxeze, iar riscul de a adormi la volan este mult mai mare.

5. Oprește-te de mai multe ori pe drum
Când pleci la drum lung, fă mai multe pauze. Acestea te vor ajuta să îți relaxezi mușchii și mintea și vor împiedica apariția oboselii.

6. Trage pe dreapta atunci când simți că te fură somnul
Dacă îți simți ochii grei și starea de oboseală s-a instalat deja, trage urgent pe dreapta. Odihnește-te o perioadă de timp, după care îți poți continua călătoria.

7. Vorbește cu pasagerii din mașină
Vorbește mereu cu ceilalți pasageri din mașină. Acest lucru te va face să îți îndrepți atenția către subiectul de discuție, iar starea de oboseală se va diminua.

8. Fă-ți un playlist cu muzică vioaie
Nu pune muzică de relaxare în mașină pentru că aceasta va accentua starea de oboseală. Fă-ți un playlist în care să adaugi cele mai ritmate piese pe care le cunoști.

9. Deschide geamul
Chiar dacă ai aer condiționat, aerul de afară te va ajuta să îți oxigenezi creierul. Dacă simți că te cuprinde oboseala, deschide puțin geamul și lasă aerul curat să pătrundă în interiorul mașinii.

10. Ai grijă ce medicamente iei
Dacă urmezi un tratament, citește cu atenție prospectul. Există o serie de medicamente care dau somnolență și cel mai bine ar fi să le eviți atunci când te urci la volan.