Cum să îmbini călătoria și munca: profesii pentru călători (P)

alex-azabache-x5kzmq_rpxc-unsplash

La prima vedere, munca și călătoria sunt două activități aproape incompatibile. Însă în ultimii ani a devenit mai ușor să călătorești și să lucrezi în același timp, în mare parte datorită digitalizării. Joburile au devenit mult mai accesibile – fie că îți cauți locuri de muncă în București sau locuri de muncă în Franța, procesul tehnologic este același. Deloc surprinzător, popularitatea muncii de la distanță este în continuă creștere, iar unii au reușit chiar să-și transforme călătoriiile într-un mod de viață permanent.

Astfel, a apărut o serie întreagă de profesii care îți permit să călătorești în timp ce lucrezi. Ne-am consultat cu experții de la agregatorul de joburi Jooble, pentru a înțelege care sunt cele mai populare dintre aceste profesii, dar și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Freelancer

Lucrul în calitate de freelancer este una dintre cele mai bune opțiuni de angajare, care să lase suficient timp pentru călătorii. Dacă ai abilități de scriere, design grafic, programare sau alte talente care se pot valorifica online, poți să devii freelancer și să îți desfășori activitatea de oriunde în lume. Ai nevoie doar de un laptop și de o conexiune la internet.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Însă, deși această ocupație îți oferă multă independență și te face să fii cu adevărat stăpân pe timpul tău, în același timp nu îți poate garanta stabilitate și certitudine pe termen lung. Iar dacă nu ești suficient de dedicat și disciplinat, riști să pierzi comenzi sau contracte.

Fotograf imagini de stoc

Fotografii specializați pe imagini de stoc fac poze aproape cu orice văd în jurul lor, apoi își vând fotografiile fie pe site-uri web de specialitate, fie la reviste, agenții de publicitate și edituri. În cazul acestui job, călătoriile de fapt te ajută să îți faci munca, deoarece vei vedea (și fotografia) în permanență locuri și lucruri noi și interesante.

Acest job te va ajuta să îți dezvolți latura artistică, dar va prezenta și multe provocări, pentru că fotografia de stoc este un domeniu extrem de concurențial. De asemenea, va fi necesar să investești în echipamente și în software de specialitate.

House Sitter

Un house sitter profesionist are grijă de o casă, în lipsa proprietarilor. Un house sitter poate locui gratuit în case și vile din orașe și chiar din țări diferite, dar în schimb face curățenie și lucrări de mentenanță, udă florile, tunde gazonul, plimbă câinele și are în general grijă de gospodărie.

Un dezavantaj este că pe durata contractului ești practic blocat în zona în care se află casa, deci contractele pe termen lung sunt de evitat.

Animator

În zonele turistice, animatorii îi distrează pe oaspeții hotelurilor și restaurantelor, sau pe copiii care vizitează parcurile de distracții. Un animator bun trebuie să fie energic, creativ și sociabil, dar și să posede abilități de psiholog. Animatorii sunt persoane foarte pozitive, care reușesc să găsească rapid limbă comună cu alte persoane.

Ghid

Ghizii gestionează excursiile către atracțiile locale sau alte locuri notorii și oferă divertisment pentru turiști. De asemenea, există și ghizi de transfer, care preiau oaspeții de la aeroport, îi ajută cu valizele și le oferă asistență generală.

De regulă, un ghid este solicitat în locațiile care prezintă interes pentru turiști, deci acest job îți va permite să vezi multe locuri de neuitat. De asemenea, vei învăța să comunici rapid și eficient cu oameni noi și îți vei îmbogăți vocabularul.

Distribuie acest articol