Pensia anticipată în Italia pentru femei. Ce trebuie să știi dacă vrei să te pensionezi mai repede

Care este opțiunea cea mai adecvată și mai convenabilă pentru femeile care vor să se pensioneze anticipat în Italia, „Opzione donna” sau „Ape rosa”?

Pensionarea la 57 de ani cu o pensie mai mică sau pensionarea la 63 de ani fără penalități: acestea sunt cele două noi propuneri care sunt în prezent examinate de Guvernul italian, cu privire la pensiile pentru femei.

I. Pensionarea anticipată „Opzione donna”:

În momentul de față, pot solicita o pensionarea anticipată (la cerere) cu „Opzione donna”, opțiune prorogată pentru anul 2018, lucrătoarele de sex feminin care îndeplinesc următoarele cerințe:

  • au împlinit vârsta de 57 de ani și 7 luni până la 31 iulie 2016, și sunt angajate cu un contract de muncă subordonat;
  • 58 ani și 7 luni este cerința de vârstă pentru lucrătoarele care desfășoară activități autonome, independente);
  • 35 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale, acreditați până la 31 decembrie 2015;

Pensia va fi plătită în 12 luni pentru lucrătoarele salariate și în termen de 18 luni pentru lucrătoarele autonome, începând cu data scadenței depunerii documentelor necesare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dezavantajele pensionării anticipate „Opzione donna”:

În schimbul acestei anticipări a părăsirii postului de muncă, lucrătoarea va accepta recalcularea pensiei cu sistemul integral de contribuții: aceasta este o metodă de calculare a pensiei în conformitate cu toate contribuțiile efectiv acreditate, și nu a ultimelor salarii. Din acest motiv, recalcularea contribuțiilor conduce la aplicarea unor sancțiuni severe la pensie, lucrătoarea primind o pensie cu o valoare redusă.

Avantajele pensionării anticipate „Opzione donna”

Extinderea posibilității de pensionare a femeilor în mod anticipat cu „Opzione donna” și în anul 2018 este cu siguranță o propunere interesantă cu privire la vârsta de pensionare, deoarece permite ieșirea din câmpul muncii cu un avans de ani considerabil. În Italia, pensia pentru limită de vârstă la femei este de 66 de ani și 7 luni. Pensia anticipată dă posibilitatea renunțării la locul de muncă, cu 9 ani în avans pentru lucrătoarele angajate și 8 ani pentru lucrătoarele autonome.

II. Pensionarea anticipată „Ape rosa”:

Opțiunea de pensionare anticipată „Ape rosa”, pe de altă parte, ar permite femeilor care aparțin anumitor categorii să renunțe la locul de muncă la vârsta de 63 de ani, cu un avans de pensionare plătit de stat, astfel încât să nu fie sancțiuni pentru pensia viitoare care ar fi calculată cu sistemul de plată-mixt.

Pot solicita o pensionarea anticipată cu „Ape rosa”, lucrătoarele de sex feminin care îndeplinesc următoarele cerințe:

  • au împlinit vârsta de 63 de ani până la 31 iulie 2016;
  • 27 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale pentru lucrătoarele care au fost șomere pe termen lung, care suferă de un procent de invaliditate de 74% sau care asistă, în momentul depunerii cererii de cel puțin 6 luni, soțul sau o altă rudă de gradul întâi cu handicap grav, în temeiul Legii 104;
  • 33 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale pentru lucrătoarele care au avut locuri de muncă ce au necesit depunerea unui efort deosebit sau locuri de muncă ce le-au expus la un anumit grad de risc.

Pensionarea anticipată: „Opzione donna” sau „Ape rosa”?

Analizând cerințele pentru accesarea celor două posibilități de pensionare anticipată, nu putem spune cu certitudine care este cea convenabilă dintre ele, deoarece depinde de situația concretă în care se află lucrătoarea și de nevoile acesteia.

Din punct de vedere pur economic, „Ape rosa” este cu siguranță mai convenabilă, deoarece nu implică nici o penalizare retributivă pensiei pe care o va primi lucrătoarea. Cu toate acestea, „Ape rosa” permite doar un avans de până la 3 ani și 7 luni de muncă, și nu 8 sau 9 ani ca „Opzione donna”. În plus, se limitează la anumite categorii de lucrătoare și, prin urmare, nu este o măsură universală.

Distribuie acest articol