Cursuri gratuite în Italia pentru asistentele familiale românce (badante) organizate de CGIL Filcams

Asistentele familiale românce din Sardinia se vor putea bucura în săptămânile următoare de posibilitatea frecventării unor cursuri gratuite dedicate în mod special femeilor care îngrijesc persoane vârstnice, cu dizabilități sau cu diverse patologii. Cursurile, organizate de sindicatul CGIL Filcams, vor avea loc în orașele Cagliari și Sassari, pe parcursul a 13 săptămâni și se vor desfășura în mare parte online.

Cristina Tanco împreună cu femei românce participante la ședința organizată la Cagliari de Filcams Cgil Sardegna

Contactată de noi telefonic, Cristina Tanco, sindicalistă româncă în cadrul celui mai vechi sindicat italian, Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL), ne-a oferit mai multe detalii:

„Cursurile sunt organizate de CGIL, împreună cu EbinColf Roma și Ce.Mu – Centro Multiservizi. Inițial s-a propus organizarea cursului numai la Cagliari, dar am primit foarte multe cereri și Nella Milazzo, secretar regional Filcams Cgil-Sardinia, a cerut posibilitatea organizării unui curs și la Sassari. Cursurile de asistență familială vor fi gratuite și se vor desfășura pe parcursul a 64 de ore, în decurs de 13 săptămâni. Ședințele vor fi online, în fiecare zi de joi, între orele 13 – 19 cu o pauză de o oră. Prezența fizică la cursuri în aceste 13 săptămâni este obligatorie de trei ori (una la început, una la mijloc și una la sfârșit, când se va susține și un examen), restul orelor se vor efectua online.”

Cursul de la Cagliari va începe joi, 8 octombrie, iar cel de la Cagliari pe 15 octombrie. Prioritate vor avea persoanele înscrise în CGIL, iar în limita locurilor disponibile vor fi admise și cele care nu fac parte din sindicatul menționat.

La sfârșitul cursului, îngrijitoarele care au deja minim un an lucrat și de contribuții plătite la statul italian, vor primi o diplomă profesională pe care o vor putea folosi la încadrarea în muncă. Cele care nu întrunesc condiția de mai sus, vor primi un  atestat de frecvență.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru informații suplimentare Cristina Tanco poate fi contactată aici, pe pagina de Facebook.